Grzybowe łódeczki

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Koniec lata i wczesna jesień to idealna pora na spacery po lesie, podczas których można trafić na prawdziwie wykwintne smakołyki - grzyby i da się z nich wyczarować mnóstwo wyśmienitych dań! Jedno z takich może trafić na Wasz stół w bardzo prosty sposób. Grzybowe łódeczki zachwycą każdego!
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos

  • grzyby leśne

    400 g
  • cebula

    1 główka
  • makaron muszelki

    300 g
  • śmietanka 18%

    150 ml
  • masło 82%

    2 duże łyż.
  • oliwa

    2 duża łyż.
  • mąka pszenna

    1 duża łyż.
  • pietruszka zielona

    2 gałązki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • majeranek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Posiekaną drobno cebulkę zeszklić. Dokładnie oczyszczone grzyby pokroić na kawałki i dusić razem z cebulą ok. 15 min. Następnie doprawić solą, majerankiem i posiekaną drobno pietruszką. Mąkę rozrobić ze śmietanką i wlać na patelnię. Podgrzewać ok. 2 min ciągle mieszając. Doprawić pieprzem. Makaron ugotować al dente, wystudzić i nadziewać sosem. Danie udekorować listkami pietruszki i ewentualnie śmietanką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat