Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowe łódeczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Koniec lata i wczesna jesień to idealna pora na spacery po lesie, podczas których można trafić na prawdziwie wykwintne smakołyki - grzyby i da się z nich wyczarować mnóstwo wyśmienitych dań! Jedno z takich może trafić na Wasz stół w bardzo prosty sposób. Grzybowe łódeczki zachwycą każdego!

Składniki:

Sos

grzyby leśne 400 g
cebula 1 główka
makaron muszelki 300 g
śmietanka 18% 150 ml
masło 82% 2 duże łyż.
oliwa 2 duża łyż.
mąka pszenna 1 duża łyż.
pietruszka zielona 2 gałązki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
majeranek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowe łódeczki

Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Posiekaną drobno cebulkę zeszklić. Dokładnie oczyszczone grzyby pokroić na kawałki i dusić razem z cebulą ok. 15 min. Następnie doprawić solą, majerankiem i posiekaną drobno pietruszką. Mąkę rozrobić ze śmietanką i wlać na patelnię. Podgrzewać ok. 2 min ciągle mieszając. Doprawić pieprzem. Makaron ugotować al dente, wystudzić i nadziewać sosem. Danie udekorować listkami pietruszki i ewentualnie śmietanką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak