Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowe kaszotto Eli

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaszy jęczmiennej 1/2 kg
suszonych podgrzybków 20 g
marchewki 2
pietruszka 1
selera naciowego 4 łodygi
cebule 2
czosnku 6 ząbków
sól ewntualnie
Bulion grzybowy 3 kostki
olej 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowe kaszotto Eli

Grzyby namoczyć 2 godziny wcześniej.Po 2 godzinach grzyby ugotować,odcedzić (wywar zachować do kaszotto) i pokroić w paseczki.Kostki bulionowe zalać 1.5 litra wrzącej wody.Cebule posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Obraną,umytą marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Łodygi selera obrać z włókien,umyć i pokroić w plasterki.W szerokim i głębokim rondlu rozgrzać olej,dodać cebulę,czosnek,grzyby i chwilę przesmażyć.Do rondla wsypać suchą kaszę,wymieszać i jeszcze chwilę przesmażyć.Dodać do kaszy pokrojony seler i wymieszać.Do kaszy wlać wywar z grzybów i tyle bulionu grzybowego żeby kasza była lekko przykryta i gotować na małym ogniu,co jakiś czas mieszając.Dodać do kaszy potarte warzywa.Gdy wywar prawie wyparuje wlać resztę bulionu i dalej gotować mieszając żeby się kasza nie przypaliła,aż będzie miękka.Doprawić kaszotto pieprzem i ewentualnie solą.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 02.02.2011 00:09
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak