Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowa zupa wigilijna

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
olej do smażenia
grzyby leśne 30 dkg
pieczarki 30 dkg
bulion warzywny 1,5 litra
śmietana kremówka 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 czubata łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowa zupa wigilijna

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju.
Krok 1 - Grzybowa zupa wigilijna foto
2
Grzyby leśne oczyścić, dowolnie pokroić (użyłam mrożonych grzybów: koźlarzy i kurek, po uprzednim ich rozmrożeniu). Grzyby dodać do cebuli z czosnkiem i usmażyć.
Krok 2 - Grzybowa zupa wigilijna foto
3
Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do leśnych grzybów.
Krok 3 - Grzybowa zupa wigilijna foto
4
Wszystkie grzyby smażyć dalej razem, aż prawie cały płyn odparuje. Grzyby zalać bulionem, zagotować. Gotować ok. 10 minut.
Krok 4 - Grzybowa zupa wigilijna foto
5
Śmietanę dokładnie wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody i mąką.
Krok 5 - Grzybowa zupa wigilijna foto
6
Zagęścić tym zupę, doprowadzić ją do wrzenia.
Krok 6 - Grzybowa zupa wigilijna foto
7
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 7 - Grzybowa zupa wigilijna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 25.02.2014 10:01
przepyszna zupka :)
MAR3STA 15.01.2013 19:02
wigilijna zawsze wyjątkowo smakuje
Lemon 09.01.2013 01:48
pycha
jasiek 08.01.2013 23:42
ja wigilijne dania robię postne jak to w wigilię czyli bez śmietany
wojtek5 08.01.2013 23:16
super
octo 08.01.2013 23:06
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak