Grzybowa zupa krem z pieczonymi ziemniakami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Grzybowa zupa krem z pieczonymi ziemniakami.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na zupę

  • pieczarki

    450 g
  • podgrzybki

    2 garści
  • ziemniak

    3 szt.
  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • śmietanka 18%

    200 ml
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • liść laurowy

    2 szt.
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • rozmaryn

    1 szczypta
  • ziele angielskie

    3 szt.
  • papryka czerwona

    1 szczypta
  • papryczka ostra

    1 szczypta
  • bulion drobiowy

    1 litr
  • tofu

    1 szt.
  • grzanki czosnkowe

    3 garście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suszone grzyby gotuję na małym gazie na wodzie lub bulionie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, w międzyczasie piekę przez 40 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, doprawione rozmarynem i gałką muszkatołową, z dodatkiem oliwy. W tym czasie kroję cebulę i pieczarki na mniejsze kawałki. Cebulkę podsmażam na maśle lub oleju. Wszystko dorzucam do garnka z grzybami, które wcześniej się gotowały i gotuję do miękkości, dodaję pieczone ziemniaki. Wyciągam ziele angielskie i liście laurowe i miksuję wszystko blenderem. Dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i opcjonalnie kostkę warzywną do smaku. Zagotowuję, gotuję około 20 minut. W tym czasie przygotowuję wędzone tofu. Tofu odsączam z wody i kroję w kosteczkę. Smażę tofu na maśle, doprawiając solą i dwoma rodzajami papryk w proszku. Przed podaniem, daję do zupy kleks śmietany, posypuję wędzonym tofu i grzankami (usmażone lub upieczone w 150 stopniach do chrupkości z dodatkiem czosnku w proszku, soli i papryki słodkiej) lub groszkiem ptysiowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat