Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grzybowa zupa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 500 g
pietruszka 1 sztuka
seler 1 kawaek
marchew 1-2 sztuk
cebula 1 sztuka
woda 2 l
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
sól do smaku
ziemniaki 5-6 sztuk
śmietana 100 g
mąka 2 łyżki
pietruszka 1/2 pęczka
masło 3 yżki

Przepis i sposób przygotowania na: grzybowa zupa

Do garnka wlej wodę wrzuć do niej ziele angielskie i liście laurowe. Następnie pietruszkę, seler, marchewkę i ziemniaki obierz (ziemniaki pokrój w kostkę). Wszystkie warzywa wrzuć do garnka i zagotuj.
Między czasie oczyść grzyby, jeśli są bardzo duże pokrój je. Cebule obierz i przekrój w półplasterki.
Na patelni rozgrzej masło i na nim podsmaż cebulę na rumiany kolor i dorzuć grzyby wsyp dwie łyżeczki soli i półtorej łyżeczki pieprzu , duś pod przykryciem (20-30minut) co jakiś czas mieszając.
W momencie gdy grzyby są już uduszone przekładamy je do gotującej się zupy.
Zupę z grzybami gotuj 20 minut, pod koniec zabielając ją śmietaną i zagęszczamy mąką.
Na konie doprawiamy zupę według swojego smaku pieprzem i solą i wsypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 10.10.2014 20:45
moja ulubiona zupa
olkaaa 30.09.2013 07:39
uwielbiam zupę grzybową
kate.500 28.09.2013 09:27
smaczna zupa
aisza1 17.09.2013 09:25
nie zbierałam sama grzybów
Katarzyna59 17.09.2013 07:42
bardzo lubię taką zupkę
Milena87 16.09.2013 22:53
A grzyby sama zbierałaś?
patryska76 16.09.2013 19:38
Musi być pyszna ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak