Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowa z mrożonych grzybów
Grzyby rozmrozić i odcedzić na sicie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić. Do podsmażonej cebuli dodać grzyby, podsmażać około 10-15 minut mieszając.
Włoszczyznę obrać, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Do garnka włożyć warzywa, zlać wodą (około 1,5 litra) gotować aż zmiękną. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka z gotującymi się warzywami. Dodać również grzyby z cebulą.
Do gotującej się zupy włożyć również kostkę grzybową i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość gotować jeszcze około 30 minut.
Odstawić garnek i wlać śmietanę wymieszać. Można posypać, posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego!