Grzybowa z mrożonych grzybów

Grzybowa z mrożonych grzybów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    60 dkg
  • cebula

    1 sztuka
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • włoszczyzna

    1/2 pęczka
  • sól do smaku

    4 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    3 szczypty
  • kostka rosołowa

    2 sztuki
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie całe

    4 ziarenka
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby rozmrozić, odcedzić na sicie .
Cebule obrać, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić.
Do podsmażonej cebuli dodać grzyby, podsmażać około 10-15 minut mieszając .
Włoszczyznę obrać,umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej.( grube oczka )
Do garnka włożyć warzywa, zlać wodą (około 1,50 litra) gotować aż zmiękną.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać ziemniaki, grzyby razem z cebulką do gotujących się warzyw.
Włożyć do zupy kostkę grzybową, doprawić solą, pieprzem, gotować około 30 minut.
Odstawić garnek, wlać śmietanę wymieszać.
Można posypać, posiekaną zieloną pietruszką.
SMACZNEGO!!!!

adelajda
Używałam mrożonych grzybów. Można również ugotować zupę ze świeżych , będzie tez bardzo smaczna .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

11.06.2014 17:34
Oczywiście :)))

Kejti

11.06.2014 07:50
Bardzo lubię grzybową zupkę,czuję się zaproszona :-)

Pyszota

10.06.2014 19:54
bardzo lubię grzybową

Lidzia

10.06.2014 19:05
Mam zamrożone grzyby - warto spróbować, bo lubię zupę grzybową.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat