Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowa z mrożonych grzybów

3.0
(20)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 60 dag
cebula 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
włoszczyzna 1/2 pęczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty
kostka rosołowa 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
masło klarowane 2 łyżki
śmietana 30% 1/4 szklanki

Porada

Używałam mrożonych grzybów. Można również ugotować zupę ze świeżych, będzie też bardzo smaczna.

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowa z mrożonych grzybów

Grzyby rozmrozić i odcedzić na sicie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić. Do podsmażonej cebuli dodać grzyby, podsmażać około 10-15 minut mieszając.

Włoszczyznę obrać, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Do garnka włożyć warzywa, zlać wodą (około 1,5 litra) gotować aż zmiękną. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka z gotującymi się warzywami. Dodać również grzyby z cebulą. 

Do gotującej się zupy włożyć również kostkę grzybową i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość gotować jeszcze około 30 minut. 

Odstawić garnek i wlać śmietanę wymieszać. Można posypać, posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 11.06.2014 17:34
Oczywiście :)))
Kejti 11.06.2014 07:50
Bardzo lubię grzybową zupkę,czuję się zaproszona :-)
Pyszota 10.06.2014 19:54
bardzo lubię grzybową
Lidzia 10.06.2014 19:05
Mam zamrożone grzyby - warto spróbować, bo lubię zupę grzybową.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak