Grzybki ziemniaczane z borowikami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Czas, gdy w lesie zaczynają pojawiać się grzyby, można w zgrabny sposób połączyć z okresem, gdy mamy jeszcze dostęp do młodych ziemniaków. Tak więc drodzy miłośnicy kulinarnych rarytasów: Czas ruszyć do lasu!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • borowiki

    10 sztuk
  • ziemniaki młode

    10 sztuk
  • cebule

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • masło

    1 łyżka
  • olej do wysmarowania

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, lekko nacinamy na środku i z jednej połówki formujemy coś na wzór nóżki grzybka. Wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy około 5 min. Borowiki czyścimy, płuczemy i również gotujemy około 5 min. Cebulę kroimy w plastry. Następnie smarujemy naczynie żaroodporne olejem i układamy w nim krążki cebuli, ziemniaki i grzyby. Solimy i pieprzymy do smaku, Na wierzch dajemy trochę masła i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 30 min.

Możemy użyć innych grzybów, ale borowiki ze względu na swój kształt wyglądają najbardziej efektownie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat