Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybki ziemniaczane z borowikami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Czas, gdy w lesie zaczynają pojawiać się grzyby, można w zgrabny sposób połączyć z okresem, gdy mamy jeszcze dostęp do młodych ziemniaków. Tak więc drodzy miłośnicy kulinarnych rarytasów: Czas ruszyć do lasu!

Składniki:

Składniki

borowiki 10 sztuk
ziemniaki młode 10 sztuk
cebule 2 sztuki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
masło 1 łyżka
olej do wysmarowania 2 łyżki

Porada

Możemy użyć innych grzybów, ale borowiki ze względu na swój kształt wyglądają najbardziej efektownie.

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybki ziemniaczane z borowikami

Ziemniaki myjemy, lekko nacinamy na środku i z jednej połówki formujemy coś na wzór nóżki grzybka. Wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy około 5 min. Borowiki czyścimy, płuczemy i również gotujemy około 5 min. Cebulę kroimy w plastry. Następnie smarujemy naczynie żaroodporne olejem i układamy w nim krążki cebuli, ziemniaki i grzyby. Solimy i pieprzymy do smaku, Na wierzch dajemy trochę masła i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak