Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybki z ajerkoniakiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2 szkl
masło 150 g
cukier puder 2 łyżki
żółtko jajek 3 szt
śmietana 18 proc 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Masa

mleko 300 ml
budyń śmietankowy 1 op
cukier waniliowy 1 op
masło 150 g
cukier 1,5 łyżki
ajerkoniak 1 mały kieliszek

Polewa

masło 2 łyżki
woda 3 łyżki
cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki

Dodatkowo

mak 3 łyżki
białko

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybki z ajerkoniakiem

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części.
Krok 1 - Grzybki z ajerkoniakiem foto
4
Dwie części ciasta rozwałkować na grubość 4mm. Szklanką wykroić w cieście krążki. Połowę krążków wyłożyć na foremki na babeczki (ułożone do góry dnem). W drugiej połowie krążków zrobić na środku małą zakrętką dziurki. Z trzeciej części ciasta zrobić 5cm wałeczki. Jeden z końców wałeczków zanurzyć w białku i obsypać makiem.

Wszystkie przygotowane elementy ułożyć na blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone kapelusze grzybków zdjąć z foremek.
Krok 2 - Grzybki z ajerkoniakiem foto
5
Masa: Z mleka odlać 1/3 szklanki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać budyń. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń oraz ajerkoniak. Utrzeć. Masą wypełnić upieczone kapelusze grzybków, przykryć krążkiem z dziurką.
Krok 3 - Grzybki z ajerkoniakiem foto
6
Polewa: Z masła, wody, cukru i kakao zagotować polewę. Lekko przestudzoną polewą posmarować kapelusze grzybków. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Każdy kapelusz nabić na wałeczek i grzybek gotowy.
Krok 4 - Grzybki z ajerkoniakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 08.02.2016 08:57
Wspaniałe , jak prosto z lasu...
Mniam 07.02.2016 22:33
Piękne grzybki zrobiłaś :)
Kolorowa 07.02.2016 20:36
Super wykonanie i aranżacja ;)
Pani Domu 07.02.2016 19:45
piękne grzybki
Barbara13 07.02.2016 19:24
Jakie pyszności a do tego pięknie się prezentują
Linka2107 07.02.2016 19:06
Rewelacja :)
ania2610 07.02.2016 18:58
piękne są te grzybki, chętnie przywłaszczyłabym cały koszyczek!
agaK. 07.02.2016 18:26
Jakie super! Na pierwszy rzut oka myślałam że są prawdziwe i myślę sobie o co chodzi? :) Ale są genialne.
iziona 07.02.2016 18:25
Kiedyś robiłam je często na wszystkie dziecięce uroczystości.
gerard.sz 07.02.2016 17:54
Ale fajne, jeszcze czegoś takiego nie widziałem. Chętnie by spróbował :)
kloruś 07.02.2016 17:39
chętnie bym skosztowała!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak