Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybki w sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

natka pietruszki
śmietana 18 proc
grzyby suszone 20g
bulion
cebula mała
czosnek ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybki w sosie

Kroki postępowania

1
Grzyby (podgrzybki/borowiki) namoczyć w wodzie 40 min i w tej samej wodzie wstawić na mały ogień. Ugotowane, miękkie grzybki wyjąć, odcisnąć i pokroić. Podsmażyć z cebulką i ząbkiem czosnku na maśle. Oprószyć solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki.
Krok 1 - Grzybki w sosie foto
2
Oprószyć mieloną papryką i podlewać wodą, w której gotowały się grzyby. Dusić pod pokrywką i co chwilę dolewać trochę wywaru (resztę zostawić choćby do zupy grzybowej). Dodać pokruszony kawałek kostki bulionowej drobiowej, zamieszać. Gdy się rozpuści, zabielić śmietaną.
Krok 2 - Grzybki w sosie foto
3
Grzybki wyśmienicie smakują z plackami lub jako dodatek do mięs;)
Krok 3 - Grzybki w sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 25.04.2013 06:37
dobre lubie takie grzybki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak