Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybki - kruche ciasteczka

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
masło 130 g
jajko 1 szt.
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
czekolada mleczna 1/2 tabliczki
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybki - kruche ciasteczka

Wszystkie suche składniki połączyć, dodać masło i jajko, szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5mm i wycinać szklanką krążki. Następnie po obu stronach krążka, po środku wysokości krążka po obu stronach, naciąć nożem na około 1 cm tworząc kapelusz, a następnie nóż pokierować w dół tworząc nóżkę grzyba. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 10-15 minut w temp. 180°C. Ciasteczka po upieczeniu ostudzić.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, do której dodać 2 łyżki mleka i wymieszać. Ciepłą czekoladą smarujemy kapelusze grzybów. Odstawić do stężenia czekolady. Smacznego!

Jeżeli macie ochotę grzybki możecie przyozdobić lukrem, tworząc np. muchomorki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 06.05.2013 07:54
pyszne ciasteczka
Łucja 24.03.2013 22:07
ale słodziaki :)
safcia 03.01.2013 18:52
bardzo ciekawe
Wiesława1 21.11.2012 19:20
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak