Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybki

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 2 kostka
śmietana 18 proc 1 szkl
mąka 3 szkl
marmolada 3-4 łyżki
czekolada mleczna 2 tabliczki
mleko 1/2 litra
budyń malinowy 2 z cukrem

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybki

Kroki postępowania

1
Ciasto: Make,1 margarynę, śmietanę – wyrabiamy ciasto, wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 1 - Grzybki foto
2
Ciasto dzielimy na 3 części : większa, średnia i małą.
Krok 2 - Grzybki foto
3
Największą część ciasta rozwałkowujemy i wykrawamy kółka.
Krok 3 - Grzybki foto
4
Ja używam silikonowych foremek są naprawdę rewelacyjne nie trzeba ich smarować tłuszczem i z łatwością ciasta z nich wychodzą. Na zewnętrzną stronę foremki nakładamy kawałek ciasta.Formuje ciasto tak aby pokryło nam cala foremkę.
Krok 4 - Grzybki foto
5
Średnią cześć ciasta również rozwałkowujemy . Wykrawamy szklanka kółka (spody kapeluszy), w każdym na środku robimy dziurkę.
Krok 5 - Grzybki foto
6
Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Krok 6 - Grzybki foto
7
Z najmniejszej części ciasta, po rozwałkowaniu wycinamy trójkąty. Każdy smarujemy marmolada.
Krok 7 - Grzybki foto
8
Zwijamy w rulonik.
Wszystkie części grzybków pieczemy na zloty kolor w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Krok 8 - Grzybki foto
9
Kapelusze ściągamy z foremek.
Krok 9 - Grzybki foto
10
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczona czekolada smarujemy kapelusze naszych grzybków.
Krok 10 - Grzybki foto
11
Trzonki grzybków również smarujemy czekolada, żeby wyglądały jak ubrudzone ziemia.
Krok 11 - Grzybki foto
12
Masa: Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Margarynę ucieramy dodajemy zimne budynie – ucieramy. Grzybki można nadziać rożnymi masami np. masa tortowa,bita śmietana itd.

Masę nakładamy do kapeluszy, na górę kładziemy ciasto z dziurka.
Krok 12 - Grzybki foto
13
W dziurkę grzybka wkładamy trzonek.
Gotowe grzybki wkładamy do lodówki.
Smacznego!!!
Krok 13 - Grzybki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 19.02.2014 18:10
Bardzo fajny pomysł, super!
sylwunia
sylwunia 03.02.2014 19:32
pyszne,uwielbiane zwłaszcza przez dzieci.
kasienka23 03.02.2014 18:56
śliczne grzybki i na pewno jadalne :)
ao_12 03.02.2014 18:51
Śliczne grzybki, już o nich zapomniałam, przydałoby się je znów upiec.
Mniam 03.02.2014 17:58
Bardzo efektowny deser. Cieszy oczy :)
Joannasz3190 03.02.2014 17:47
Super pomysł :)
Stenka 03.02.2014 17:35
Furorę zrobiły jak podałam na swoim przyjęciu imieninowym
mitek111 03.02.2014 17:32
w mojej księdze są podobne:)
Milka100 03.02.2014 17:25
cudne grzybki
wwwiolka 03.02.2014 17:16
Bardzo fajne.
03.02.2014 17:15
Ale fajnie wyglądają.
Patriszja
Patriszja 03.02.2014 17:14
mmm smaczne to :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak