Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzanki z czarną tapenadą

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

oliwki czarne Smak 1 szklanka
oliwa
ząbek czosnku
natka pietruszki 2 łyżki
natka pietruszki do posypania po wierzchu
sól i pieprz
ocet balsamiczny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Grzanki z czarną tapenadą

Tapenada wywodzi się z Prowansji. Jest to pasta gdzie głównym składnikiem są oliwki i kapary. Ja w swojej paście kapary pominęłam, gdyż nie przepadam za nimi. Tapenada z grzankami smakuje wprost wyśmienicie.

Przygotowanie:

Bagietkę pokroiłam na ukośne kromki. Każdą kromkę natarłam roztartym czosnkiem oraz skropiłam oliwą.
Kromki pieczemy w piekarniku aż się zrumienią, można to też zrobić na patelni.
Oliwki wrzuciłam do pojemnika, dodałam oliwę, 2 łyżki natki pietruszki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę octu balsamicznego i wszystko razem zblendowałam. Na koniec doprawiłam do smaku solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem.
Pastę wyłożyłam na grzanki i posypałam natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 21.09.2016 13:51
bardzo fajne
Ola1984 21.09.2016 12:28
Mniam, wcięłabym takie kanapki :)
Futka 21.09.2016 12:05
Przepyszne grzanki :)
Joanna Kryla 21.09.2016 11:53
Pysznie, przepadam za oliwkami:)
Mniam 21.09.2016 11:03
Bardzo smaczna jest ta pasta, a już z taką podpieczoną bagietką to rewelacja!
Grazyna0211 21.09.2016 11:00
smaczne grzanki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak