Grzanki z czarną tapenadą

Grzanki z czarną tapenadą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwki czarne Smak

    1 szklanka
  • oliwa

  • ząbek czosnku

  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    do posypania po wierzchu
  • sól i pieprz

  • ocet balsamiczny

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tapenada wywodzi się z Prowansji. Jest to pasta gdzie głównym składnikiem są oliwki i kapary. Ja w swojej paście kapary pominęłam, gdyż nie przepadam za nimi. Tapenada z grzankami smakuje wprost wyśmienicie.

Przygotowanie:

Bagietkę pokroiłam na ukośne kromki. Każdą kromkę natarłam roztartym czosnkiem oraz skropiłam oliwą.
Kromki pieczemy w piekarniku aż się zrumienią, można to też zrobić na patelni.
Oliwki wrzuciłam do pojemnika, dodałam oliwę, 2 łyżki natki pietruszki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę octu balsamicznego i wszystko razem zblendowałam. Na koniec doprawiłam do smaku solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem.
Pastę wyłożyłam na grzanki i posypałam natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 21.09.2016 13:51
bardzo fajne
Ola1984 21.09.2016 12:28
Mniam, wcięłabym takie kanapki :)
Futka 21.09.2016 12:05
Przepyszne grzanki :)
Joanna Kryla 21.09.2016 11:53
Pysznie, przepadam za oliwkami:)
Mniam 21.09.2016 11:03
Bardzo smaczna jest ta pasta, a już z taką podpieczoną bagietką to rewelacja!
Grazyna0211 21.09.2016 11:00
smaczne grzanki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat