Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na grzanki:
-
chleb wieloziarnisty
4 kromki -
awokado
2 sztuki -
oliwki zielone
6 sztuk -
kapary
1 łyżka -
natka kolendry
1 pęczek -
olej z suszonych pomidorów
3 łyżki -
cebula czerwona
1 sztuka -
liście szpinaku
300 gramów -
pomidory suszone
3 sztuki -
jaja
4 sztuki
Do smaku:
-
Kmin rzymski mielony Prymat
-
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Do dekoracji:
-
szczypiorek
1 garść
Sposób przygotowania
Pieczywo grillujemy lub pieczemy w tosterze.
Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem w miseczce.
Na patelni na nagrzanym oleju z suszonych pomidorów smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony czosnek, szpinak, dodajemy pokrojone suszone pomidory i doprawiamy do smaku.
Jajka smażymy na patelni.
Do awokado dodajemy, pokrojone zielone oliwki, kapary, posiekaną kolendrę, olej z ziołami, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Grzanki smarujemy awokado, nakładamy szpinak, jajko i posypujemy świeżo siekanym szczypiorkiem.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się