Grzanki z awokado, szpinakiem z suszonymi pomidorami i sadzonym jajkiem

Grzanki z awokado, szpinakiem z suszonymi pomidorami i sadzonym jajkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Grzanki z awokado, szpinakiem z suszonymi pomidorami i sadzonym jajkiem - na śniadanie lub lunch. Pożywne danie, które będzie smakowało wszystkim. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na grzanki:

  • chleb wieloziarnisty

    4 kromki
  • awokado

    2 sztuki
  • oliwki zielone

    6 sztuk
  • kapary

    1 łyżka
  • natka kolendry

    1 pęczek
  • olej z suszonych pomidorów

    3 łyżki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • liście szpinaku

    300 gramów
  • pomidory suszone

    3 sztuki
  • jaja

    4 sztuki

Do smaku:

  • kmin rzymski mielony

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • sól morska

Do dekoracji:

  • szczypiorek

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczywo grillujemy lub pieczemy w tosterze.

Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem w miseczce.

Na patelni na nagrzanym oleju z suszonych pomidorów smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony czosnek, szpinak, dodajemy pokrojone suszone pomidory  i doprawiamy do smaku.

Jajka smażymy na patelni.

Do awokado dodajemy, pokrojone zielone oliwki, kapary, posiekaną kolendrę, olej z ziołami, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Grzanki smarujemy awokado, nakładamy szpinak, jajko i posypujemy świeżo siekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

08.03.2019 08:14
Apetycznie i smacznie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat