Grzaniec z czarnego bzu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok lub syrop z czarnego bzu

    150 ml
  • herbata czarna

    1 torebka
  • marynowane śliwki,

    4 szt
  • cukier kryształ

    2 łyżki
  • woda

    150 ml
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • sok winogronowy

    1/2 (ciemny)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy obydwa soki i wodę. Zagotowujemy. Do wrzącego płynu wrzucamy herbatę i pozostawiamy na 5 min. do naiągnięcia. Do drugiego rondelka wsypujemy cukier i zalewamy kilkoma łyżkami wody, gotujemy lekki syrop i doprawiamy go imbirem. Śliwki drobno siekamy do rondelka i podgrzewamy kilka minut aby przeszły aromatem. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy. Przygotowane śliwki przekłądamy do filiżanek, skrapiamy syropem w którym się gotowały. Wlewamy gorący napar i od razu spożywamy. Wyśmienity napój po marznącym dniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 03.06.2013 09:45
nie piłam jeszcze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat