Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzaniec galicyjski

eda
2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 3/4 szklanka
cukier 3/4 szklanka
cynamon 1 laska
pomarańcza 1 sztuka
Goździki całe Prymat 10 sztuka
wino czerwone 750 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Grzaniec galicyjski

W rondelku połączyć wodę z cukrem i laską cynamonu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu..
Przekroić pomarańczę na pół i wycisnąć sok do gotującej się wody. Wcisnąć goździki w zewnętrzną część skórki pomarańczy i wrzucić skórkę do gotującej się wody. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut aż uzyskamy gęstą mieszankę.
Wlać wino i gotować aż będzie parować, ale nie doprowadzić do wrzenia. Wyciągnąć napikowane goździkami skórki pomarańczy. Podawać grzańca na gorąco w kubkach lub w nagrzanych w ciepłej wodzie szklankach (zimne szklanki pękną).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 06.07.2012 23:15
fajne
elka4621 06.07.2012 21:34
oo super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak