Grysikowe ciasto z mascarpone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek mascarpone

    500 g
  • kasza manna

    500 g
  • jajko

    4 szt
  • cukier

    320 g
  • masło

    125 g
  • proszek do pieczenia

    1 op
  • płatki migdałowe

    70 g
  • amaretto

  • sok pomarańczowy

    5 (świeżo wyciśnięty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy, po wystudzeniu ucieramy z serkiem mascarpone i 200 g cukru. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Kaszę manne łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy około 45 minut na środkowym poziomie. Resztę cukru gotujemy z 125 ml wody i sokiem pomarańczowym. Pozostawiamy na ogniu na 2 minuty bez pokrywki. Wyjmujemy z piekarnika upieczone ciasto i polewamy gorącym syropem. Posypujemy wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciepła ciasto kroimy na kawałki. Na talerzyk wlewamy trochę Amaretto i moczymy ciasto. Na zimno jest również pyszne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gibli 24.10.2013 11:26
pewnie smaczne:)
beatkaa153 23.10.2013 21:30
jeszczem takiego nie jadła:)
ssylwiaa 23.10.2013 20:22
ale świetne ciasto ;)
idealme 23.10.2013 20:18
pychotka :)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat