Gryczany pasztet ze śliwką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    3/4 szklanki
  • filet z kurczaka

    1 podwójny
  • suszone śliwki kalifornijskie

    ok 10 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • kostka rosołowa

    0,5 kostki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    świeżo mielona
  • kminek Prymat

    1 łyżeczka do srodka
  • kminek Prymat

    do posypania
  • czosnek

    3 ząbki
  • majeranek

    1,5 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/3 łyżeczki
  • cebula

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gryczany pasztet ze śliwką foto
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowane smarujemy olejem, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy około 30 minut w naczyniu żaroodpornym.
Upieczone mięso studzimy i mielimy.
Krok 2 - Gryczany pasztet ze śliwką foto
W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody. Dodajemy do niej połowę kostki rosołowej. Gdy ta się rozpuści wsypujemy kaszę i gotujemy do momentu jak całkowicie wchłonie wodę.
Gotową kasze zdejmujemy z ognia, przykrywany i odstawiamy na około 15 minut by „doszła”.
Krok 3 - Gryczany pasztet ze śliwką foto
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
Śliwki przekrawamy na połowę.
Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowaną kaszę. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do niej kminek, majeranek, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Gryczany pasztet ze śliwką foto
Przygotowaną masę łączymy ze zrumienioną cebulę oraz śliwkami. Mieszamy. Na koniec wbijamy jajka.
Krok 5 - Gryczany pasztet ze śliwką foto
Po wymieszaniu Masę przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą foremki keksowej.
Całość posypujemy kminkiem i pieczemy około 50 minut w 180°C.
Po upieczeniu pasztet studzimy. Gotowe.
Jadwiga/Jaga85
Obecność śliwek sprawia, że pasztet nie tylko zyskuje na smaku, ale także na wyglądzie. Polecam i idę zajadać te zdrowe pyszności!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata92 17.01.2016 08:27
Takiego jeszcze nie jadłam :)
gusia1000 21.01.2015 00:33
na pewno pyszny.
dodi 11.12.2014 11:08
ale pysznosci
Klausia 11.12.2014 10:04
jestem pod wrażeniem :)
Anna169Hosz 10.12.2014 08:50
Ciekawa jestem smaku tego pasztetu!
Ola1984 10.12.2014 08:04
Bardzo ciekawe połączenie smaków.
Bernadeta1 09.12.2014 22:55
takiego nie jadłam a zapowiada się smacznie
caralajna 09.12.2014 21:15
bardzo fajny pasztet
Stenka 09.12.2014 20:50
ciekawy przepis
wyattearp 09.12.2014 20:26
super musi być pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat