Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gryczany chleb bezglutenowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana 1,5 szklanki
mąka amarantusowa 0,5 szklanki
mąka ryżowa 0,5 szklanki
mąka z ciecierzycy 0,5 szklanki
otręby gryczane 3 łyżki
siemię lniane 3 łyżki
ziarna sezamu 3 łyżki
ziarno słonecznika 3 łyżki
zakwas 0,5 szklanki
sól 1 łyżeczka
ksylitol 1 łyżeczka
woda letnia 500 ml.

Porada

Kilkakrotnie podchodziłam do pieczenia chleba bezglutenowego, korzystałam z różnych przepisów i żaden mi nie odpowiadał. Postanowiłam zmieszać kilka rodzaj mąk naturalnie bezglutenowych, i wreszcie uzyskałam chleb jakiego szukałam.

Przepis i sposób przygotowania na: Gryczany chleb bezglutenowy

Zmielony len wsypujemy do miski, zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy do ostudzenia, powinno być letnie. Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, ziarna słonecznika i sezamu, otręby gryczane, dodajemy zaparzony len, zakwas gryczany, sól oraz ksylitom. Wszystko miksujemy na gładką masę, odstawiamy pod przykryciem na dwie godziny. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, wyrównujemy łyżką, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 6-8 godzin. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 22.01.2017 09:03
pyszny i zdrowy chleb
bietka 22.01.2017 08:08
Smaczny chlebek :)
Ola1984 21.01.2017 21:42
Pyszny chlebek :)
Patrycja33 21.01.2017 21:35
zdrowy i pyszny chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak