Gryczany chleb bezglutenowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka gryczana

    1,5 szklanki
  • mąka amarantusowa

    0,5 szklanki
  • mąka ryżowa

    0,5 szklanki
  • mąka z ciecierzycy

    0,5 szklanki
  • otręby gryczane

    3 łyżki
  • siemię lniane

    3 łyżki
  • ziarna sezamu

    3 łyżki
  • ziarno słonecznika

    3 łyżki
  • zakwas

    0,5 szklanki
  • sól

    1 łyżeczka
  • ksylitol

    1 łyżeczka
  • woda letnia

    500 ml.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zmielony len wsypujemy do miski, zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy do ostudzenia, powinno być letnie. Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, ziarna słonecznika i sezamu, otręby gryczane, dodajemy zaparzony len, zakwas gryczany, sól oraz ksylitom. Wszystko miksujemy na gładką masę, odstawiamy pod przykryciem na dwie godziny. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, wyrównujemy łyżką, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 6-8 godzin. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostudzenia.
bogusia 82
Kilkakrotnie podchodziłam do pieczenia chleba bezglutenowego, korzystałam z różnych przepisów i żaden mi nie odpowiadał. Postanowiłam zmieszać kilka rodzaj mąk naturalnie bezglutenowych, i wreszcie uzyskałam chleb jakiego szukałam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 22.01.2017 09:03
pyszny i zdrowy chleb
bietka 22.01.2017 08:08
Smaczny chlebek :)
Ola1984 21.01.2017 21:42
Pyszny chlebek :)
Patrycja33 21.01.2017 21:35
zdrowy i pyszny chleb

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat