Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gryczane naleśniki z kaszą, zapiekane pod beszamelem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
mąka gryczana 0,5 szkl
jajko 1 szt
sól do smaku
woda zimna
kasza gryczana 1 torebka
jajko 1 szt
boczek wędzony pare plastrów
cebula 1 szt
olej do smażenia
śmietana 18 proc 2 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
pieprz do smaku
sos beszamelowy
mleko 2% 2 szkl
masło 50 g
mąka pszenna 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól 0,5 łyżeczki
pieprz szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: gryczane naleśniki z kaszą, zapiekane pod beszamelem

Kroki postępowania

1
Kaszę gryczaną ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Wystudziłam.
Boczek podsmażyłam z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodałam do kaszy gryczanej. Dodałam jajko, śmietanę i doprawiłam. Wymieszałam.

Mąkę pszenną wymieszałam z gryczaną. Dodałam jajko, sól i wodę-tyle by ciasto było rzadkie, tak jak na naleśniki.
Usmażyłam dość grube naleśniki.
Krok 1 - gryczane naleśniki z kaszą, zapiekane pod beszamelem foto
2
Kaszę gryczaną nałożyłam na naleśniki i zwinęłam w rulony. Wyłożyłam na nasmarowaną tłuszczem blaszkę.

Masło rozpuściłam w rondelku, dodałam mąkę i przyprawy, gdy masa zgęstniała, dolałam mleko. Gotowałam mieszając aż zgęstniała.

Wylałam na naleśniki.
Krok 2 - gryczane naleśniki z kaszą, zapiekane pod beszamelem foto
3
Zapiekałam w 200 stopniach jakieś 20-30 minut.
Krok 3 - gryczane naleśniki z kaszą, zapiekane pod beszamelem foto
4
Smacznego :)
Krok 4 - gryczane naleśniki z kaszą, zapiekane pod beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 05.03.2014 19:47
ciekawy pomysł
Stenka 05.03.2014 18:04
ciekawy przepis
marcia7 05.03.2014 17:10
wspaniałe naleśniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak