Przepis i sposób przygotowania na: Gryczane naleśniki z bobem
Kroki postępowania
Do miski wlewamy mleko. Dokładamy do niego pozostałe składniki: jajka, mąki, proszek do pieczenia, wodę. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku.
Porcje ciasta wylewamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
NADZIENIE:
Bób gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zdejmujemy z niego wierzchnią łupkę.
Cebulę rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojony w kostkę boczek. Razem chwilę smażymy, aż boczek będzie gotowy.
Bób miksujemy. Dokładamy do niego boczek, ser. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Gotowe delikatnie obsmażamy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości masła.
Podajemy na ciepło.
Ktoś kiedyś powiedział, że naleśniki są kopertami, którym z pełnym zaufaniem można powierzyć każdą treść. Stąd pomysł na to danie.