Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka
1 szklanka -
sól
1/4 łyżeczki do smaku -
mleko
2 szklanki -
jajko
2 sztuki -
proszek do pieczenia
1/4 łyżeczki -
olej do smażenia
-
DODATKOWO:
-
Nadzienie:
-
kasza gryczana
1 szklanka -
ser feta
1 opakowanie -
szczypiorek
1 pęczek -
pieprz, sól
do smaku
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tak by powstało jednolite ciasto naleśnikowe, bez grudek.
Patelnię rozgrzewamy i smażymy naleśniki rumieniąc ciasto z obu stron.
Na usmażone naleśniki nakładamy farsz ( około 2 łyżki ) i zwijamy krokiety.
Gotowe krokiety panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
NADZIENIE:
Kaszę gotujemy na sypko. Zagotowujemy 2 szklanki wody. Delikatnie solimy i dokładamy 1 łyżkę oleju. Wsypujemy kaszę. Gotujemy do momentu wchłonięcia wody. Odstawiamy z ognia aby doszła. Ja garnek w której się gotowała owijam np. ręcznikiem i tak pozostawiam na około 15-20 minut. Studzimy.
Szczypiorek siekamy, dokładamy do kaszy. Następnie dokładamy do niej ser i dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się