Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gryczane knedle

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 250 gram
suszone śliwki kalifornijskie 7-8 sztuk
filet z kurczaka 1 pojedynczy
ziemniaki ugotowane 200 gram
jajko 1 do ciasta
sól
olej do smażenia
majeranek 3/4 łyżeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat świeżo mielony
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat świeżo mielona

Przepis i sposób przygotowania na: Gryczane knedle

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane kroimy w kostkę i oprószamy majerankiem, świeżo mieloną solą morską i kolorowym pieprzem. Następnie smażymy je do miękkości na oleju. Gotowe zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
Krok 1 - Gryczane knedle foto
2
Przestudzone mielimy lub dokładnie miksujemy. Do rozdrobnionego dodajemy pokrojone w kostkę śliwki. Całość dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Masa dzięki temu że filet był smażony jest wilgotna i łatwo się formuje. Będzie ona stanowić nadzienie knedli.
Gdy mamy nadzienie przystępujemy do wykonania ciasta:
Krok 2 - Gryczane knedle foto
3
Zaczynamy od przygotowania mąki gryczanej. W tym celu kasze gryczaną mielimy (np. w młynku do kawy czy malakserze itp.).
Krok 3 - Gryczane knedle foto
4
Na stolnice wysypujemy przygotowaną mąkę, dodajemy do niej ziemniaki, jajko oraz szczyptę soli. Energicznie i krótko zagniatamy ciasto.
Krok 4 - Gryczane knedle foto
5
Z tak przygotowanego formujemy wałek o średnicy około 4 cm. Gotowy dzielimy na plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster rozpłaszczamy w dłoniach. Na tak przygotowanych kołach układamy nadzienie. Brzegi ciasta zawijamy ku górze i dokładnie je zlepiamy. Formujemy knedle.
Krok 5 - Gryczane knedle foto
6
Tak przygotowane gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe delikatnie przelewamy wodą, porcjujemy na talerze.
Knedle podajemy okraszane pokrojonym w kostkę i przytopionym boczkiem.
Krok 6 - Gryczane knedle foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.01.2015 00:41
trzeba takie zrobic.
norweska20 10.01.2015 00:26
imponujące zestawienie..zabieram przepis
Futka 04.01.2015 13:38
pomysłowe i przepyszne knedle :)
Jolanta40 02.01.2015 14:03
bardzo fajny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej
Kejti 01.01.2015 22:36
Ciekawy pomysł,zjadłabym :-)
Klausia 25.12.2014 17:13
super pomysł :)
romanrafal
romanrafal 21.12.2014 05:37
super knedliki
mysza75 17.12.2014 10:22
jakie zdrowe twoje knedle
ben-ka 17.12.2014 09:32
Ciekawy przepis zamieściłaś.
Ola1984 17.12.2014 07:56
Bardzo ciekawy przepis na knedle.
Mniam 16.12.2014 22:58
Rewelacyjne knedle! A ten boczuś tylko dodaje im smaku :)
Renataj 16.12.2014 21:03
Bardzo ciekawy pomysł:)
halina17 16.12.2014 20:52
Apetycznie wyglądają.
IKrakowianka 16.12.2014 20:22
super pomysł na knedle
Konczi 16.12.2014 18:10
ciekawe jak one smakują :) pysznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak