Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gryczane kluski i kapusta z pieczarkami duszona w winie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana 0,5 szkl
mąka pszenna 2 szkl
olej 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
woda 0,5 szkl
na kapustę
pieczarki 250 g
cebula 1 szt
czosnek 20 g
majeranek
Pieprz ziołowy mielony Prymat
kolendra
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
olej 2 łyżki
żurawina
wino czerwone 0,5 szkl
kapusta 800 lipcówka

Przepis i sposób przygotowania na: Gryczane kluski i kapusta z pieczarkami duszona w winie

kluski;
Wszystkie składniki wymieszać i zgnieść na jednolite ciasto. uformować z niego wałki i kroić je na plasterki, lekko ututlać w rękach by się troszkę skręciły.
Ugotować we wrzątku i podawać do obiadu.

kapusta duszona;
Kapustę posiekać i wrzucić na chwilę na wrzątek w celu sparzenia. Odcedzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę, i czosnek, za chwilę dodać pokrojone w kostkę pieczarki, poddusić i odparować, dodać odcedzoną kapustę, podlać winem i dodać przyprawy oraz żurawinę, dusić do miękkości i odparowania. Podawać z kluskami. Mogą być łazanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 05.10.2011 09:14
super
Koper 04.10.2011 22:29
muszę zdobyć mąkę gryczaną :)
pawel6 24.06.2011 22:37
Super przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak