Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym

Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    3 łyżki
  • pierś z kurczaka

    1 pojedyncza
  • śliwki

    5 sztuk
  • ser żółty

    1 łyżka startego
  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
  • sól ziołowa

    do smaku
  • goździk Prymat

    3 sztuki
  • cynamon Prymat

    3/4 łyżeczki
  • wino czerwone

    1/4 szklanki
  • olej do smażenia

  • cukier brązowy

    1 płaska łyżka
  • imbir mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym foto
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Przestudzoną łączymy z startym serem i doprawiamy do smaku.
Krok 2 - Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym foto
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą morską.
Za pomocą ostrego noża nacinamy dość głęboką kieszeń, którą także oprószamy przyprawami.
Krok 3 - Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym foto
Mięso napełniamy gryczanym farszem. Całość dokładnie spinamy. Ja zszyłam (Wówczas jest pewność, że nadzienie nie wypłynie w trakcie duszenia).
Krok 4 - Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym foto
Gotową porcje mięsa obsmażamy na oleju. Następnie podlewamy winem. Gdy to odparuje całość zalewamy około 1 szklanką wody, dodajemy goździki i dusimy pod przykryciem do momentu jak mięso będzie gotowe.
Krok 5 - Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym foto
Miękką gryczaną kieszeń wyjmujemy. Na jej miejsce wrzucamy przekrojone i pozbawione pestek śliwki. Do sosu dodajemy cynamon, imbir oraz cukier. Całość gotujemy do momentu jak sos nabierze gęstości syropu.
Filet z kaszą dzielimy na plastry. Obok układamy śliwki w cynamonowym sosie. Całość posypujemy szczypiorkiem. Podajemy na ciepło!
Jadwiga/Jaga85
Zamiast rozgrzewającej zupy na chłodne jesienne popołudnie proponuje przygotować śliwki w cynamonowym sosie. Podany w towarzystwie delikatnego filetu stanowi syte i pyszne danie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

21.01.2015 00:32
dobry obiad.

Klausia

11.12.2014 10:06
ekstra przepis :)

Renataj

10.12.2014 13:45
Apetyczna potrawa.

Magula

10.12.2014 08:06
Same smakowitości u Ciebie

Krzysztof15

10.12.2014 06:21
bardzo smaczna

engie23

09.12.2014 22:25
z chęcią bym zjadła :)

Kuchnia Marty

09.12.2014 19:33
Bardzo apetycznie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat