Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Gruzińskie chaczapuri z wołowiną

5.0
(37)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na gruzińskie chaczapuri z wołowiną i mozzarellą.

Składniki:

Składniki na zaczyn do chaczapuri:

mąka pszenna
3 łyżki
drożdże świeże
20 gramów
cukier
1 łyżka
mleko ciepłe
1/2 szklanki

Składniki na farsz do chaczapuri:

mielona wołowina
300 gramów
papryka czerwona
1 sztuka
cebula
1 sztuka
por
1/2 sztuki
mozzarella małe kulki
1 opakowanie
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
świeża kolendra
1 garść

Składniki na ciasto do chaczapuri:

mąka pszenna
2 szklanki
woda letnia
1/2 szklanki
masło
1 łyżka
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gruzińskie chaczapuri z wołowiną

Elementem kluczowym tej kaukaskiej potrawy jest ciasto oraz sposób przyrządzenia oraz nadzienie, które dobierzemy. Klasycznie przepis na chaczapuri zawiera, poza ciastem oczywiście, farsz z sera oraz jajka lub pasty z czerwonej fasoli.

Kroki postępowania

1

Przygotowanie zaczynu:
W rondelku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem (nie może być gorące!). Rozmieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodać mąkę i wymieszać, aby pozbyć się grudek. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.


Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, roztopione masło połączone z wodą oraz sól. Wyrabiać masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski ale jeszcze będzie się kleić. Powstałe ciasto uformować w kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować pięścią i podzielić na ok. 6 części.

Krok 1 - Gruzińskie chaczapuri z wołowiną foto
2

Przygotowanie farszu co chaczapuri:
Cebulkę oraz pora pokroić w krążki i podsmażyć z niewielką ilością oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć do miękkości. Do podsmażonych warzyw dodać mieloną wołowinę oraz wędzoną paprykę i smażyć ok. 5-7 min.
Na koniec przyprawić do smaku papryką ostrą, solą oraz pieprzem i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Wystudzić.

Każdą część ciasta rozwałkować na placek i nadziewać przygotowanym farszem, na wierzch dodając kulki mozzarelli. Brzegi placka dokładnie skleić, zakrywając farsz.

Krok 2 - Gruzińskie chaczapuri z wołowiną foto
3
Chaczapuri smażyć na patelni z obu stron na złoto.
Krok 3 - Gruzińskie chaczapuri z wołowiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 14.09.2015 14:31
wygląda bardzo kusząco
hahanka 14.09.2015 13:08
niegdy nie próbowałam, ale chyba w końcu muszę, wyglądają pysznie
Habibi 14.09.2015 10:57
Uwielbiam je, jak zresztą wiele pozostałych potraw kuchni gruzińskiej :)
dom-agi 14.09.2015 10:51
Planuję przygotować, Twoje wygląda pysznie!
bertpvd 14.09.2015 10:14
przepiękne ! Muszę wypróbować !
Aleksandra/Olcia 14.09.2015 09:52
ostatnio w programie kuchenne rewolucje je widziałam,aż ślinka leci mniam
Futka 14.09.2015 09:22
Wspaniałe gruzińskie pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak