Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruzińskie chaczapuri z serem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ser capreggio 125 gram
ser feta 125 gram
ser ementaler 125 gram
mąka pszenna 500 gram
drożdże 20 gram
mleko
sól 1 łyżeczka
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Gruzińskie chaczapuri z serem

Kroki postępowania

1
Ser feta i capreggio rozkruszamy do miski, ser ementaler (można użyć dowolnego żółtego sera ) ścieramy do miski, na tarce na grubych oczkach. Do serów dodajemy jajo, mieszamy.
Krok 1 - Gruzińskie chaczapuri z serem foto
2
Drożdże rozkruszmy do miski, dodajemy mąkę, sól i mieszając dolewamy tyle mleka aby powstało dość gęste ciasto. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 2-3 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na dwie porcje, każdą wyrabiamy, formując w kulę. Kulę rozwałkowujemy i na każdą układamy porcję farszu serowego.
Krok 2 - Gruzińskie chaczapuri z serem foto
3
Zlepiamy jak pączki i każdą kulę z farszem w środku ponownie, delikatnymi ruchami, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2cm

Placki układamy na blachach wyłożonych folią aluminiową posmarowaną tłuszczem.
Krok 3 - Gruzińskie chaczapuri z serem foto
4
Pieczemy w tem. 200 stopni 20-25 min. - do zrumienienia.

Pyszne z sosem czosnkowym, sałatką ze świeżego pomidora, sałaty i ogórka.
Krok 4 - Gruzińskie chaczapuri z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

brioszka 25.02.2014 13:29
uwielbiam chaczapuri :) szczególnie adżarskie, ale te wygląda mega apetycznie! same pyszności :)
Kejti 21.02.2014 10:15
Jadłam kiedyś coś podobnego,pycha :-)
ada.la 13.02.2014 20:13
ciekawy przepis
idealme 13.02.2014 18:37
musi być pyszny!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak