Gruzińska sałatka z buraków z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pierwszy raz jadłam podobną sałatkę bardzo dawno temu u znajomych. Naprawdę trzeba samemu posmakować, żeby przekonać się jak smaczna i wyjątkowa jest ta sałatka. W moim domu często sprawdza się jako przekąska lub też dodatek do tradycyjnego obiadu.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka:

  • buraki

    600 gramy
  • orzechy włoskie

    50 gramy
  • śliwki suszone

    50 gramy
  • czosnek

    1 ząbek

Dodatkowo:

  • majonez

    4 łyżki
  • jogurt naturalny

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1.4 łyżki
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki należy upiec lub ugotować, a następnie po ostudzeniu obrać i pokroić w kostkę, albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
(Ja tym razem użyłam buraczków z puszki).
Śliwki pokroić w paseczki, a orzechy drobno posiekać.
Majonez wymieszać z jogurtem oraz czosnkiem uprzednio przeciśniętym przez praskę.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Gotową sałatkę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny/octem winnym i przed podaniem schłodzić w lodówce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 21:31
Dobre to jest. Głos oddany.
Bożena Matuszczyk 27.12.2018 22:37
Ta sałatka kusi smakiem i wyglądem;)
bietka 27.12.2018 14:13
Smakowita sałatka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat