Gruszkowy borówkowiec z kajmakiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Z racji takiej, że mój mąż uwielbia słodkości na kolację w pierwszej kolejności podała bym to ciasto: gruszkowy borówkowiec z kajmakiem.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jaja

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    4 duże łyż.
  • kakao

    1 łyżeczka
  • budyń czekoladowy

    4 łyżki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    2 duże łyż.

Beza:

  • cukier

    1 szklanka
  • wafelki

    10 dag
  • wiórki kokosowe

    10 dag
  • rodzynki

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • białko

    6 szt.
  • czekolada

    10 dag

Warstwa borówkowa:

  • borówki

    20 dag
  • śmietanka

    330 ml
  • galaretki malinowe

    1 szt.

Krem nutella:

  • nutella

    1 szt.
  • kostka masła

    1 szt.
  • alkohol

    100 ml
  • Śliwki z alkoholu

    20 dag

Dodatkowo:

  • herbatniki

    1 opakowanie
  • kajmak

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.

Beza:
Białka ubijamy z cukrem. Wsypujemy rodzynki, pokruszone wafelki, kokos, czekoladę i proszek do pieczenia. Mieszamy i pieczemy do 25 minut w 180 stopniach.

Krem z nutelli:
Masło ucieramy i łączymy z nutellą, alkoholem i śliwkami.

Warstwa gruszkowa:
Gruszki i jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dajemy do garnka i smażymy. Można dolać troszkę wody. Blendujemy. Galaretki rozpuszczamy w małej ilości wody i mieszamy z musem.

Warstwa borówkowa:
Śmietankę ubijamy. Borówki podgotowujemy i blendujemy. Galaretkę rozpuszczamy w ¼ szkl wrzątku. Do śmietanki dajemy galaretkę miksujemy, wlewamy borówki mieszamy.

Przełożenie:
Biszkopt - kajmak - beza-krem nutella - herbatniki- kajmak - herbatniki - warstwa gruszkowa - herbatnik - warstwa borówkowa

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat