Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowy borówkowiec z kajmakiem
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
Beza:
Białka ubijamy z cukrem. Wsypujemy rodzynki, pokruszone wafelki, kokos, czekoladę i proszek do pieczenia. Mieszamy i pieczemy do 25 minut w 180 stopniach.
Krem z nutelli:
Masło ucieramy i łączymy z nutellą, alkoholem i śliwkami.
Warstwa gruszkowa:
Gruszki i jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dajemy do garnka i smażymy. Można dolać troszkę wody. Blendujemy. Galaretki rozpuszczamy w małej ilości wody i mieszamy z musem.
Warstwa borówkowa:
Śmietankę ubijamy. Borówki podgotowujemy i blendujemy. Galaretkę rozpuszczamy w ¼ szkl wrzątku. Do śmietanki dajemy galaretkę miksujemy, wlewamy borówki mieszamy.
Przełożenie:
Biszkopt - kajmak - beza-krem nutella - herbatniki- kajmak - herbatniki - warstwa gruszkowa - herbatnik - warstwa borówkowa