Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki
Kroki postępowania
Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Delikatnie je podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże i tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do podrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta ( poza tłuszczem). Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Następnie dodajemy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze około 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Między czasie gotujemy czekoladowy budyń oraz przygotowujemy gruszki.
Pocięte przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki posypujemy kruszonką i pieczemy około 20 minut w 180˚C.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszają