Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki

5.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
masło 100 gram
mleko 3/4 szklanki
drożdże 5 dag
cukier 0,5 szklanki
sól szczypta
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
jajko do smarowania

BUDYŃ CZEKOLADOWY

mleko 0,5 litry
budyń czekoladowy 1 opakowanie na 0,5 litry
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 1 łyżka płaska
cukier do smaku

DODATKOWO

gruszki ok 6 sztuk

KRUSZONKA

mąka 2 łyżki
cukier 2 łyżki
margaryna 3 dag

Porada

Część drożdżówek (tak jak u mnie) dla urozmaicenia można wykonać bez kruszonki!

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki

Kroki postępowania

1
CIASTO:
Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Delikatnie je podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże i tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do podrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta ( poza tłuszczem). Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Następnie dodajemy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze około 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Między czasie gotujemy czekoladowy budyń oraz przygotowujemy gruszki.
Krok 1 - Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki foto
2
Podrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 cm. Na ciasto wykładamy ugotowany, letni budyń.Całość posypujemy pokrojonymi gruszkami.
Krok 2 - Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki foto
3
Z ciasta zwijamy roladę.
Krok 3 - Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki foto
4
Gotową tniemy w plastry o grubości około 1,5-2 cm.
Pocięte przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki posypujemy kruszonką i pieczemy około 20 minut w 180˚C.
Krok 4 - Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki foto
5
BUDYŃ:Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz kakao. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń lekko studzimy.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszają
Krok 5 - Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 18.12.2015 07:59
wyśmienite, chętnie bym na śniadanko jednego zjadła :)
joannaa24 14.12.2015 15:07
Muszą być pyszne ;)
Łukasz15 14.12.2015 15:03
Bardzo dobre
Agnieszka-87-25 14.12.2015 14:36
smacznie wyglądają
IKrakowianka 14.12.2015 10:13
uwielbiam takie drożdżowe pyszności
Mniam 14.12.2015 10:07
Takie zjadłabym z przyjemnością na śniadanie ;)
gosia56 14.12.2015 09:27
super pyszniutkie
Konczi 14.12.2015 08:19
pysznie wyglądają :)
gusia1000 14.12.2015 02:40
Pycha, super.
Franciszek 14.12.2015 00:21
piękne ślimaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak