Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    0,5 kg
  • masło

    100 gram
  • mleko

    3/4 szklanki
  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    0,5 szklanki
  • sól

    szczypta
  • jajko

    2 sztuki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • jajko

    do smarowania

BUDYŃ CZEKOLADOWY

  • mleko

    0,5 litry
  • budyń czekoladowy

    1 opakowanie na 0,5 litry
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • kakao

    1 łyżka płaska
  • cukier

    do smaku

DODATKOWO

  • gruszki

    ok 6 sztuk

KRUSZONKA

  • mąka

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • margaryna

    3 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki foto
CIASTO:
Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Delikatnie je podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże i tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do podrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta ( poza tłuszczem). Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Następnie dodajemy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze około 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Między czasie gotujemy czekoladowy budyń oraz przygotowujemy gruszki.
Krok 2 - Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki foto
Podrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 cm. Na ciasto wykładamy ugotowany, letni budyń.Całość posypujemy pokrojonymi gruszkami.
Krok 3 - Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki foto
Z ciasta zwijamy roladę.
Krok 4 - Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki foto
Gotową tniemy w plastry o grubości około 1,5-2 cm.
Pocięte przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki posypujemy kruszonką i pieczemy około 20 minut w 180˚C.
Krok 5 - Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki foto
BUDYŃ:Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz kakao. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń lekko studzimy.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszają
Jadwiga/Jaga85
Część drożdżówek (tak jak u mnie) dla urozmaicenia można wykonać bez kruszonki!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Poison1988 18.12.2015 07:59
wyśmienite, chętnie bym na śniadanko jednego zjadła :)
joannaa24 14.12.2015 15:07
Muszą być pyszne ;)
Łukasz15 14.12.2015 15:03
Bardzo dobre
Agnieszka-87-25 14.12.2015 14:36
smacznie wyglądają
IKrakowianka 14.12.2015 10:13
uwielbiam takie drożdżowe pyszności
Mniam 14.12.2015 10:07
Takie zjadłabym z przyjemnością na śniadanie ;)
gosia56 14.12.2015 09:27
super pyszniutkie
Konczi 14.12.2015 08:19
pysznie wyglądają :)
gusia1000 14.12.2015 02:40
Pycha, super.
Franciszek 14.12.2015 00:21
piękne ślimaczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat