Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszkowiec - ciasto z gruszkami i masą budyniowo-jajeczną

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka krupczatka 1/2 szkl
mąka pszenna 1 1/2 szkl
masło 200 g
cukier puder 1/2 szkl
żółtko jajek 2 sztuki
sól do smaku

Nadzienie

gruszki 9 sztuk
sok z cytryny 2 łyżki
cukier 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 łyżka

Masa

mleko 2% 1 szkl
śmietana 30% 1 szkl
cukier 1 szkl
cukier wanilinowy 1 łyżka
jajko 4 sztuki
białko 2 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Porada

Ostudzone ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Przepis powstał w oparciu o książeczkę "Kruche ciasta i ciasteczka" wydawnictwa Prószyński i S-ka.

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowiec - ciasto z gruszkami i masą budyniowo-jajeczną

Mąki oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę ze szczyptą soli. Dodajemy margarynę i 2 żółtka (białka wykorzystamy w masie). Całość siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 h.

Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Gruszki polewamy sokiem z cytryny. W garnku gotujemy wodę z łyżką cukru, ostrożnie wrzucamy gruszki, doprowadzamy wodę do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie gruszki odsączamy na sicie.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Ciasto podpiekamy 20 minut.

Do miski wlewamy 1/2 szkl. mleka, jajka i 2 białka z ciasta kruchego, mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Całość miksujemy na gładko np. blenderem. Pozostałe mleko i śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią i szczyptą soli. Całość podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie wrzeć zestawiamy ją z ognia, wlewamy strumieniem masę jajeczną ciągle mieszając. Następnie wstawiamy garnek znów na ogień, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.

Na podpieczone ciasto rozkładamy równo gruszki, zalewamy je przygotowaną masą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temp.170ºC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 20.11.2015 07:56
wygląda bardzo smaczynie
Mala 14.10.2015 07:11
pysznie wygląda
Gracer 13.10.2015 18:52
super przepis :)
Habibi 13.10.2015 16:46
właśnie z gruszkami piekę ostatnio podobne ciasta :)
MałaMi89 13.10.2015 15:57
Same pyszności :)
Benita 13.10.2015 15:45
Cóż za pyszności
Wiktoria29 13.10.2015 13:23
świetny przepis
ania2610 13.10.2015 12:27
pysznie wygląda!
ben-ka 13.10.2015 12:22
Chętnie bym spróbowała.
Aleksandra/Olcia 13.10.2015 12:18
super deser
Ewelina1991 13.10.2015 10:59
wspaniały wypiek
Mniam 13.10.2015 10:51
Wspaniałe ciasto, lubię takie.
Krystyna32 13.10.2015 10:30
apetyczne !
norweska20 13.10.2015 10:26
apetyczne i pewnie pyszne ciasto
agaK. 13.10.2015 10:23
To na pewno jest super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak