Gruszkowiec - ciasto z gruszkami i masą budyniowo-jajeczną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto

  • mąka krupczatka

    1/2 szkl
  • mąka pszenna

    1 1/2 szkl
  • masło

    200 g
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • sól do smaku

Nadzienie

  • gruszki

    9 sztuk
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • cukier wanilinowy

    1 łyżka

Masa

  • mleko 2%

    1 szkl
  • śmietana 30%

    1 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • cukier wanilinowy

    1 łyżka
  • jajko

    4 sztuki
  • białko

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąki oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę ze szczyptą soli. Dodajemy margarynę i 2 żółtka (białka wykorzystamy w masie). Całość siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 h.

Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Gruszki polewamy sokiem z cytryny. W garnku gotujemy wodę z łyżką cukru, ostrożnie wrzucamy gruszki, doprowadzamy wodę do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie gruszki odsączamy na sicie.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Ciasto podpiekamy 20 minut.

Do miski wlewamy 1/2 szkl. mleka, jajka i 2 białka z ciasta kruchego, mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Całość miksujemy na gładko np. blenderem. Pozostałe mleko i śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią i szczyptą soli. Całość podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie wrzeć zestawiamy ją z ognia, wlewamy strumieniem masę jajeczną ciągle mieszając. Następnie wstawiamy garnek znów na ogień, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.

Na podpieczone ciasto rozkładamy równo gruszki, zalewamy je przygotowaną masą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temp.170ºC.
slodkieniebo
Ostudzone ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Przepis powstał w oparciu o książeczkę "Kruche ciasta i ciasteczka" wydawnictwa Prószyński i S-ka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 20.11.2015 07:56
wygląda bardzo smaczynie
Mala 14.10.2015 07:11
pysznie wygląda
Gracer 13.10.2015 18:52
super przepis :)
Habibi 13.10.2015 16:46
właśnie z gruszkami piekę ostatnio podobne ciasta :)
MałaMi89 13.10.2015 15:57
Same pyszności :)
Benita 13.10.2015 15:45
Cóż za pyszności
Wiktoria29 13.10.2015 13:23
świetny przepis
ania2610 13.10.2015 12:27
pysznie wygląda!
ben-ka 13.10.2015 12:22
Chętnie bym spróbowała.
Aleksandra/Olcia 13.10.2015 12:18
super deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat