gruszkowe koperciki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • jajko

    2 szt
  • majeranek

    1/2 szkl
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • drożdże

    5 dag
  • gruszki

    3-4 szt
  • skórka pomarańczowa w cukrze

    2 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • masło stopione

    10 dag
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzać, dodać 1 łyżkę mąki i cukru, rozmieszać w tym drożdże i zostawić aby wyrosły.
W misce przesiać mąkę, dodać cukier, jajka i drożdże już wyrośnięte, a na konie wyrabiania stopione masło, wyrobić do uzyskania błyszczącego ciasta i odstawić do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość wałkować dość cienko i kroić na kwadraty. Na każdy nakładać masę gruszkową zrobioną w następujący sposób:
gruszki obrać i pokroić w kostkę, włożyć do garnuszka, dodać cukier i udusić do miękkości, (można zmiksować blenderem, jeżeli ktoś woli), dodać skórkę pomarańczową i ostudzić.
Po nałożeniu masy złożyć rogi kwadratu te na przeciw siebie. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, poczekać 15-20 minut i piec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 29.06.2012 15:41
ekstra
Margo1 29.06.2012 15:41
ekstra
jolaxa 22.06.2011 20:55
super
jolajka 12.02.2011 10:51
zgadzam się,
pacpaw 12.02.2011 09:12
dlatego powinna być możliwość edycji własnych przepisów - tez mam kilka takich błędów...
jolajka 11.02.2011 14:37
przepraszam, ale wkradł się karygodny błąd, oczywiście chodzi o mleko a nie o majeranek. Tak to jest jak się nie patrzy w czasie pisania!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat