Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
3 sztuki -
sól
szczypta -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
olej
1/4 szklanki -
mleko
1 szklanka -
sok gruszkowy
1/2 szklanki -
mąka
2 szklanki -
gruszki
2 sztuki -
cukier
2 łyżki
Sposób przygotowania
Z białek z dodatkiem soli ubić sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z połową łyżki cukru. Dodać olej, mleko, sok gruszkowy(taki z kartonu, ewentualnie może być nektar) dokładnie wymieszać. Dodać proszek do pieczenia wymieszany z mąką, wymieszać mikserem.
Odłożyć mikser i dodać pianę z białek. Wymieszać łyżką wpuszczając dużo powietrza do środka.
Piec gofry w gofrownicy.
W tym czasie gruszki pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do rondelka, zalać niewielką ilością wody i dodać 1,5 łyżki cukru. Dusić to wszystko aż gruszki zmiękną, ewentualnie troszkę dosłodzić.
Gofry podawać z ciepłymi duszonymi gruszkami
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się