Gruszkowe gofry

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 sztuki
  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    1/4 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • sok gruszkowy

    1/2 szklanki
  • mąka

    2 szklanki
  • gruszki

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Odzielić białka od żółtek.
Z białek z dodatkiem soli ubić sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z połową łyżki cukru. Dodać olej, mleko, sok gruszkowy(taki z kartonu, ewentualnie może być nektar) dokładnie wymieszać. Dodać proszek do pieczenia wymieszany z mąką, wymieszać mikserem.
Odłożyć mikser i dodać pianę z białek. Wymieszać łyżką wpuszczając dużo powietrza do środka.
Piec gofry w gofrownicy.
W tym czasie gruszki pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do rondelka, zalać niewielką ilością wody i dodać 1,5 łyżki cukru. Dusić to wszystko aż gruszki zmiękną, ewentualnie troszkę dosłodzić.
Gofry podawać z ciepłymi duszonymi gruszkami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
stokrotka 30.10.2011 00:16
ciekawe
iknkirke 21.11.2010 09:46
ciekawy pomysł
darus 04.11.2010 13:27
pycha
klaudusia198888 03.11.2010 18:26
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat