Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
czekolada gorzka
23 dag -
masło
15 dag -
gruszki
2 sztuka -
jajko
3 sztuka -
cukier
15 dag -
mąka pszenna
8 dag -
proszek do pieczenia
0,5 łyżeczka
Sposób przygotowania
Jajka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier (najlepiej ubijać jajka wyciągnięte prosto z lodówki).
Dodajemy ostudzoną czekoladę, ponownie miksujemy.
Wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki obieramy. Kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Nacinamy od grubszej strony na 3/4 długości.
Gruszki układamy na cieście.
Pieczemy 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się