Gruszkowe brownie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    23 dag
  • masło

    15 dag
  • gruszki

    2 sztuka
  • jajko

    3 sztuka
  • cukier

    15 dag
  • mąka pszenna

    8 dag
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, studzimy.

Jajka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier (najlepiej ubijać jajka wyciągnięte prosto z lodówki).

Dodajemy ostudzoną czekoladę, ponownie miksujemy.

Wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Gruszki obieramy. Kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Nacinamy od grubszej strony na 3/4 długości.

Gruszki układamy na cieście.

Pieczemy 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 03.05.2014 08:51
Obłędnie wygląda, brownie z gruszkami jeszcze nie piekłam :)
Jadwiga/Jaga85 02.05.2014 22:42
Pyszności u Ciebie!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat