Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszkowe brownie

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 23 dag
masło 15 dag
gruszki 2 sztuka
jajko 3 sztuka
cukier 15 dag
mąka pszenna 8 dag
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowe brownie

Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, studzimy.

Jajka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier (najlepiej ubijać jajka wyciągnięte prosto z lodówki).

Dodajemy ostudzoną czekoladę, ponownie miksujemy.

Wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Gruszki obieramy. Kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Nacinamy od grubszej strony na 3/4 długości.

Gruszki układamy na cieście.

Pieczemy 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 03.05.2014 08:51
Obłędnie wygląda, brownie z gruszkami jeszcze nie piekłam :)
Jadwiga/Jaga85 02.05.2014 22:42
Pyszności u Ciebie!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak