Gruszkowa ambrozja

Gruszkowa ambrozja

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszka

    1
  • masło

    1 łyżeczka
  • cukier trzcinowy

    3 łyżeczki
  • śmietana kremówka

    150 g
  • cukier puder

    2 łyżeczki
  • bezy

    2
  • liski mięty

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszkę obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier trzcinowy i czekamy aż się rozpuści (skarmelizuje). Wówczas dodajemy gruszki i smażymy je w karmelu aż zmiękną i pokryją się karmelową masą. Po usmażeniu gruszki studzimy, Śmietanę 30% ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Bezy kruszymy. W wysokim naczyniu (lub 2 mniejszych) układamy warstwami pokruszone bezy, bitą śmietanę i gruszki, aż do wyczerpania składników, Deser ozdabiamy listkiem mięty. Życzę smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 10.09.2013 12:25
Prawdziwa ambrozja :) Deser wygląda przepysznie :)
Ania321 10.09.2013 10:13
wyborny deser :)
Katarina 10.09.2013 08:06
Prosty smaczny deser, pięknie wygląda
paulina2157 10.09.2013 07:12
pycha deser
Monika37 09.09.2013 23:30
gruszki w tej postaci coś pysznego
aisoglam 09.09.2013 23:25
Apetyczny deser :)
Gary Michy 09.09.2013 23:23
Wspaniale pyszny :)
Monika-twin 09.09.2013 21:44
pieknie wyglada
halina17 09.09.2013 21:43
Smaczny deser.
Sroczka 09.09.2013 20:51
Taki deser z chęcią bym zjadła.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat