Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszkowa ambrozja

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gruszka 1
masło 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 3 łyżeczki
śmietana kremówka 150 g
cukier puder 2 łyżeczki
bezy 2
liski mięty do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowa ambrozja

Gruszkę obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier trzcinowy i czekamy aż się rozpuści (skarmelizuje). Wówczas dodajemy gruszki i smażymy je w karmelu aż zmiękną i pokryją się karmelową masą. Po usmażeniu gruszki studzimy, Śmietanę 30% ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Bezy kruszymy. W wysokim naczyniu (lub 2 mniejszych) układamy warstwami pokruszone bezy, bitą śmietanę i gruszki, aż do wyczerpania składników, Deser ozdabiamy listkiem mięty. Życzę smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 10.09.2013 12:25
Prawdziwa ambrozja :) Deser wygląda przepysznie :)
Ania321 10.09.2013 10:13
wyborny deser :)
Katarina 10.09.2013 08:06
Prosty smaczny deser, pięknie wygląda
paulina2157 10.09.2013 07:12
pycha deser
Monika37 09.09.2013 23:30
gruszki w tej postaci coś pysznego
aisoglam 09.09.2013 23:25
Apetyczny deser :)
Gary Michy 09.09.2013 23:23
Wspaniale pyszny :)
Monika-twin 09.09.2013 21:44
pieknie wyglada
halina17 09.09.2013 21:43
Smaczny deser.
Sroczka 09.09.2013 20:51
Taki deser z chęcią bym zjadła.
gusia1000 09.09.2013 20:41
Pyszny deser.
joanna__s 09.09.2013 20:41
Pycha!! Niebo w gębie!
elka72 09.09.2013 20:28
Ale pychotka:)
cukiereczek 09.09.2013 20:22
wspaniały deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak