Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki z watróbką gotowaną w winie z konfiturą żurawinową

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 4-5 sztuk
wątróbka drobiowa 30 dag
orzechy włoskie 2 łyżki
bulion drobiowy 1 litr
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
estragon 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 2 sztuki
jajko 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
sól do smaku
konfitura żurawinowa słoiczek
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki z watróbką gotowaną w winie z konfiturą żurawinową

Kroki postępowania

1
Wątróbki oczyścić ,opłukać w zimnej wodzie zalać bulionem dodać ziele angielskie i liść laurowy,gotować wszystko razem 10 minut. Po tym czasie watróbkę odcedzić ,włożyc z powrotem do garnka i zalać wytrawnym czerwonym winem ,dodać bazylię i estragon,posolić do smaku i znów gotowac 10 minut. Wątróbki odcedzić na sice odstawić do wystygnięcia i zimne drobniutko posiekać nożem,orzechy rozgnieść lub posiekać wymieszać z watróbką wbić jajko doprawić do smaku solą i pieprzem i łyżką wymieszać wszystko razem.
Krok 1 - Gruszki z watróbką gotowaną w winie z konfiturą żurawinową foto
2
Piekarnik rozgrzać do 180*c. Gruszki umyć przekroić na połówki nie obierać ze skórki,wydrażyć gniazda nasienne i nafaszerować wątróbką.
Krok 2 - Gruszki z watróbką gotowaną w winie z konfiturą żurawinową foto
3
Ułożyć na blasze i piec przez 30 minut.Przed podaniem polać konfiturą żurawinową i podawać. Smacznego:)
Krok 3 - Gruszki z watróbką gotowaną w winie z konfiturą żurawinową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 09.11.2013 19:32
Zachwyciłaś mnie tym niezwykle pysznym połączeniem smaków! Komplementy!
Gabi44 09.11.2013 00:16
Wszystko w tym danku mi pasuje.
Christopher 08.11.2013 23:45
Interesująca kompozycja.Konfitura z czerwonej cebuli też będzie pasowała ,jeżeli nie mamy żurawiny.
treonina 08.11.2013 15:12
uwielbiam wątróbkę - cudowne danie!
Arnika 08.11.2013 13:39
Mmmm, wykwintne!
bogusia19 08.11.2013 13:38
podoba mi się pomysł
dodi 08.11.2013 12:39
jak dla mnie bomba
Marta1986 08.11.2013 12:39
ciekawy przepis
Olga_SK 08.11.2013 09:51
Wątróbka nie musi być nudna! To połączenie smaków musi być genialne dla podniebienia! :)
Aleksandra/Olcia 08.11.2013 09:46
ciekawe jak to smakuje
Mniam 08.11.2013 09:45
Wspaniały pomysł. Wątróbka z gruszką idealnie do siebie pasują i do tego żurawina. To musi być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak