Gruszki z masą orzechową i karmelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • gruszki

    4 szt
  • woda

    1 litr
  • cukier

    200 g

Składniki na masę orzechową

  • orzechy włoskie

    100 g
  • śmietana 36%

    2-3 łyżki
  • cukier puder

    2-3 łyżki

Składniki na sos karmelowy

  • miód prawdziwy

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżki
  • masło

    50 g
  • orzechy włoskie

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę z cukrem zagotować (można też dodać ulubione przyprawy – cynamon, wanilię, goździki). Gruszki umyć, obrać ze skórki zostawiając ogonki. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i włożyć do gotującej wody. Gotować ok. 15 minut. Wyjąć i odłożyć żeby przestygły.

Śmietanę (chodzi o gęstą słodką śmietanę, w kubeczku), cukier puder i zmielone orzechy połączyć razem. Powstałą masę można schować do lodówki będzie łatwiej formować kulki.

Masło rozpuścić z miodem i cukrem (cukier musi się rozpuścić) dodać orzechy i jeszcze chwilę pogotować, mieszając.

Z masy orzechowej formujemy w rękach kulki (wielkości orzecha włoskiego) i napełniamy połówki gruszek. Całość polewamy sosem karmelowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 09.12.2014 17:41
ależ smakowitości !
kloruś 09.12.2014 13:49
Podoba mi się ta propozycja. Super!
Malinka 09.12.2014 13:00
Sama słodycz, ale jaka pyszna!!! :)
Wiesława1 09.12.2014 12:49
Pyszniutki deser
Kuchnia Marty 09.12.2014 10:24
Dziękuję :)
erym 09.12.2014 09:35
ale deser jak z restauracji!
Wiktoria29 09.12.2014 09:27
ale bym zjadła taka gruszeczkę, mniam
ben-ka 09.12.2014 07:51
Smaczny ten deserek.
norweska20 09.12.2014 00:37
prawdziwa rozkosz
Jadwiga/Jaga85 08.12.2014 23:33
Coś pysznego!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat