Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w syropie z wanilią

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gruszki 1 kg
cukier 40 dag
Goździki całe Prymat kilka sztuk
wanilia 1 laska
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w syropie z wanilią

Gruszki dokładnie myjemy, obieramy ze skórek, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Układamy je w wyparzonych słoikach. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, goździki i laskę wanilii( rozkrawamy ją nożem i wyjmujemy nasionka). Zagotowujemy syrop i zalewamy nim gruszki. Szczelnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je przez 5 minut w garnku z wodą, zanurzając słoiki do ¾ wysokości. Odstawiamy do góry dnem do momentu wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 15.09.2014 15:55
To musi być pyszne ;) Gruszki jeszcze mam więc może wypróbuje przepis :)
jasiek 15.09.2014 14:43
pyszne te gruszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak