Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w syropie z korzennymi przyprawami
Jak zrobić gruszki w syropie? To nic skomplikowanego! Świeże owoce należy odpowiednio pokroić, zagotować, a następnie włożyć do słoiczków i zalać syropem. Aromatu dodadzą się też korzenne przyprawy: kawałek cynamonu oraz kilka goździków. Przepis na gruszki w syropie jest bardzo prosty, każdy da sobie radę!
Przygotowanie słoiczków z gruszkami w syropie do pozwoli Ci cieszyć się smakiem tych pysznych owoców, nie tylko w sezonie lecz przez cały rok. Gruszki w syropie są też miększe i słodsze niż zwykłe gruszki.
Wodę z cukrami i cynamonem zagotować, gruszki obrać, pokroić na cztery części i wybrać gniazda nasienne. Wrzucić do wody i gotować na małym ogniu około 10-15 minut, aż gruszki lekko zmiękną.
Do słoiczków włożyć 2-3 goździki, ułożyć gruszki i zalać syropem. Dobrze zakręcić i postawić do góry dnem.