Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w syropie z korzennymi przyprawami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Z tego przepisu dowiesz się jak łatwo zrobić gruszki w syropie na zimę oraz do czego najlepiej wykorzystać te słodkie, pyszne owoce.  

Składniki:

gruszki 1 kilogram
woda 3 szklanki
Cynamon cały Prymat 1 kawałek
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 1 opakowanie
Goździki całe Prymat 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w syropie z korzennymi przyprawami

Jak zrobić gruszki w syropie? To nic skomplikowanego! Świeże owoce należy odpowiednio pokroić, zagotować, a następnie włożyć do słoiczków i zalać syropem. Aromatu dodadzą się też korzenne przyprawy: kawałek cynamonu oraz kilka goździków. Przepis na gruszki w syropie jest bardzo prosty, każdy da sobie radę! 

Przygotowanie słoiczków z gruszkami w syropie do pozwoli Ci cieszyć się smakiem tych pysznych owoców, nie tylko w sezonie lecz przez cały rok. Gruszki w syropie są też miększe i słodsze niż zwykłe gruszki. 

Wodę z cukrami i cynamonem zagotować, gruszki obrać, pokroić na cztery części i wybrać gniazda nasienne. Wrzucić do wody i gotować na małym ogniu około 10-15 minut, aż gruszki lekko zmiękną.

Do słoiczków włożyć 2-3 goździki, ułożyć gruszki i zalać syropem. Dobrze zakręcić i postawić do góry dnem.

Co zrobić z gruszkami w syropie? Jest wiele sposobów na wykorzystanie tych pysznych owoców. Słodkie gruszki w syropie świetnie sprawdzą się jako dodatek do:

  • deserów,
  • słodkich śniadań (np. do płatków lub musli),
  • kanapek,
  • jogurtów i smoothie,
  • sałatek warzywnych i owocowych,
  • placków i naleśników,
  • dań obiadowych m.in. pieczeni, duszonych mięs czy dań z ryżem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

APM 27.09.2012 10:06
Marleno, ja miałam dość twarde gruszki, nie pasteryzowałam ich ponieważ zmiękły w pierwszym gotowaniu, raczej trzeba sprawdzić czy miękkość jest już odpowiednia. Ja wkładałam je gorące do słoiczków i stawiałam na noc na" głowie" :-)
smerfetka79 27.09.2012 00:01
a i jeszcze 1 czy z tego przepisu wymagają pasteryzacji czy wystarczy składanie na gorąco do słoiczka??
smerfetka79 26.09.2012 23:59
uwielbiam tu zaglądać . Mam takie pytanie jakiś czas temu robiłam podobnie gruszki, ale gotowałam ok 4. minut-bo gruszki robiły się baaardzo miękkie. Czy gotując 10-15 minut nie robi się z nich papka, czy po prostu wybierać twarde gruszki i to od ich stopnia dojrzałości zmieniamy cczas gotowania? Pozdr.
Anna169Hosz 25.09.2012 08:25
Chyba się skuszę, w zimie będą jak znalazł.
Habibi 08.09.2012 03:48
Kubię gruszeczki :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak