Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w syropie 2.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok z cytryny 2 łyżki
syrop na litr wody
cukier 0,5 kg
Kolendra cała Prymat 1 płaska łyżeczka
sok z cytryny 2 łyżki
Goździki całe Prymat 5 szt
gruszki 2 twarde

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w syropie 2.

Do miski wlewamy zimną wodę i zakwaszamy ją 2 łyżkami soku z cytryny. Gruszki myjemy,obieramy,przekrawamy wzdłuż na cztery części i wycinamy gniazda nasienne.Ćwiartki gruszek od razu wkładamy do wody z sokiem,by nie ściemniały. W garnku gotujemy wodę z cukrem,2 łyżkami soku z cytryny,kolendrą i goździkami.Przygotowujemy syrop ok.3-5 minut i wrzucamy kolejno ćwiartki gruszek tak,by syrop nie przestawał się gotować.Na małym ogniu partiami gotujemy gruszki ok.10 minut.Powinny być lekko szkliste.Łyżką cedzakową wyjmujemy owoce i nakładamy je do słoików.Gdy obgotujemy wszystkie gruszki zagotowujemy jeszcze raz syrop i gorącym zalewamy gruszki.Zakręcamy od razu i ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia.Wynosimy w chłodne miejsce jeśli chcemy je przechować na zimę (i nie zjeść od razu).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 24.09.2012 09:32
ja w tym roku nie zrobiłam nic z gruszek..
ben-ka 23.09.2012 18:45
Świetny przepis i bez pasteryzowania - takie właśnie bardzo lubię:)
Goya 23.09.2012 17:52
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak