Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GRUSZKI W OCCIE I ŚLIWKI W OCCIE

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 1 kg
woda 1 szkl
ocet 3/4 szkl
cukier 0,5 kg
Goździki całe Prymat 4-7 szt
cynamon Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: GRUSZKI W OCCIE I ŚLIWKI W OCCIE

1/ Gruszki u myć, obrać i przekroić na pół. Z każdej usunąć gniazda nasiennie. W trakcie obierania każdej kolejnej sztuki, te obrane najlepiej wrzucać do wody z odrobiną soku z cytryny lub kwasku cytrynowego, wtedy nie będą nam czerniały. Wodę zagotować z octem, cukrem i przyprawami. Wrzucić gruszki i gotować ok 10 minut, aż staną się szkliste. Gruszki wraz za zalewą przełożyć do słoików, szczelnie zakręcać i pasteryzować ok 10 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miodunka 27.03.2015 19:35
Fajne jako dodatek do mięsa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak