Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w occie

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 2 kg
miód 3 łyżki
cukier do smaku
woda 4 szklanki
ocet 1 szklanka
Goździki całe Prymat 2-3 sztuki na słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w occie

Gruszki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Dobrze jest wybrać twarde i jędrne owoce, które nie rozpadną się w czasie pasteryzacji. Usuwamy z nich w tym czasie gniazda nasienne. Pokrojone gruszki szczelnie układamy w słoikach i dodajemy do nich goździki. Wodę zagotowujemy z octem, miodem i cukrem. Gdy zalewa się zagotuje, zalewamy nią gruszki. Słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 3- 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 21.11.2014 10:10
Bardzo je lubię ale w tym roku nie mam takich zapasów......
R'n'G Kitchen 20.11.2014 20:04
Uwielbiam je! Mniam!
Iwusia 20.11.2014 19:45
ojj pamiętam ich smak z dzieciństwa
Stenka 20.11.2014 19:40
bardzo lubię gruszki w occie
kasiaw 20.11.2014 18:41
też takie robię polecam bo są pyszne
aginaa 20.11.2014 17:20
musza byc smaczne :)
Ola1984 20.11.2014 17:13
Domowe przetwory są najpyszniejsze :)
Bernadeta1 20.11.2014 16:59
bardzo lubię takie gruszki
Katarzyna59 20.11.2014 16:57
apetyczne gruszki
norweska20 20.11.2014 16:48
apetycznie i pewnie smacznie
gosia561 20.11.2014 15:35
piękne przetwory
pestka 20.11.2014 15:16
lubię takie gruszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak