Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w mleczku migdałowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

laski wanilii 1/2
cukru (zwykłego) 500 g
mały kieliszek likieru ziołowego, 1
cytryny 1/2
gorzkiej czekolady. 1/2
mleczka migdalowego Do
bitej śmietany 200 g
cukru pudru 75 g
śmietanki 100 g
mleko 100 g
kieliszek likieru migdałowego 1
słupki migdalowe i listki miety do przybrania. Opcjonalnie:

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w mleczku migdałowym

1) Do garnka wlewamy litr wody, wsypujemy cukier, cytrynę pokrojoną na plasterki i wanilię. Całość powinna się zagotować. Gruszki przekrawamy na pół. Wybieramy gniazda nasienne. Wkładamy do garnka z gotującym się syropem.

2) Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min. Odstawiamy garnek z gruszkami do ostudzenia. Gdy osiągną temperaturę pokojową, wyjmujemy je z syropu. Obieramy ze skórki i nadkrawamy na drobniejsze cząstki. Skrapiamy likierem ziołowym i pozostawiamy w chłodnym miejscu na czas przygotowywania mleczka migdałowego.

3) Śmietankę łączymy z mlekiem, cukrem pudrem i likierem migdałowym. Powstałą masę łączymy z większą częścią bitej śmietany. Schładzamy przez 20 min. Rozpuszczamy gorzką czekoladę w małym rondelku na parze.

4) Gruszki układamy na nieco głębszych talerzach niż płaskie i zalewamy mleczkiem migdałowym. Dekorujemy kleksami pozostałej bitej śmietany, floresami rozpuszczonej czekolady, listkami mięty i świeżo uprażonymi na patelni migdałami.

Jak podawać?
Każdą porcję na osobnym talerzyku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 22.04.2012 16:54
fajne
jogobella231
jogobella231 04.04.2011 08:54
super
Krzysztof42 18.03.2011 17:23
ciekawe
iwona332 18.09.2010 20:42
super
Małgorzata113 22.06.2010 10:11
Świetny deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak