Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w kwaskowatym syropie goździkami pachnące

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 2 kg
cukier 1 szkl
woda 0,7 l
Kwas cytrynowy Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w kwaskowatym syropie goździkami pachnące

Gruszki obieramy, kroimy na pół (albo drobniej) i wyjmujemy z nich gniazda nasienne. Wodę gotujemy rozpuszczając w niej cukier. Na koniec do wody dodajemy kwasek cytrynowy dzięki czemu poza kwaskowatym smakiem gruszki nabiorą ładny różowy kolor. Gruszki wkładamy ciasno do słoików, zalewamy zalewą i do każdego słoika wrzucamy po 2 goździki. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 18.04.2013 21:41
zjeść taką gruszeczkę to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a i syropek smakowity... :)
Anna169Hosz 10.04.2013 14:24
Teraz takie pyszne gruszki będą mi się śniły po nocach:)
Bernadeta1 06.04.2013 17:54
ciekawy przepis z kwaskiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak