Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki pasteryzowane- na zimę

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 4 kg
cukier 2 szklanki
cytryna 2 sztuki
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki pasteryzowane- na zimę

Gruszki należy umyć, obrać i pokroić na osiem części. Następnie gruszki płuczemy w wodzie z dodatkiem cytryny.
Gruszki włożyć do wody z dodatkiem cukru i gotować. Gruszki gotowe są wtedy gdy są miękkie i gdy można je przebić wykałaczką. Kompot studzimy i gruszki wkładamy na ścisło do słoików, a następnie zalewamy płynem, w którym gotowały się gruszki. Słoiki szczelnie zamykamy i wkładamy do dużego garnka z wodą i gotujemy przez około godzinę.
Po ugotowaniu słoiki wystawiamy do wystygnięcia.
Kompocik gotowy.
Smacznego !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 11.08.2012 17:12
uwielbiam takie gruszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak