Gruszki nadziewane serem camembert w szynce parmeńskiej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    3szt
  • wino białe wytrawne

    do skropienia
  • camembert

    100 g
  • orzechy włoskie

    1 garść
  • szynka parmeńska

    6 plastrów
  • NA SAŁATKĘ

  • rukola

    200 g
  • sól do smaku

  • orzechy włoskie

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • oliwa

    15 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gruszki nadziewane serem camembert w szynce parmeńskiej foto
Gruszki obrać, przeciąć na pół, łyżką wydrążyć gniazda nasienne, odwrócić na zewnątrz i ściąć wypukły kawałek gruszki tak by się nie przewracały;
Krok 2 - Gruszki nadziewane serem camembert w szynce parmeńskiej foto
Ser pokroić w drobą kostkę, orzechy posiekać, wymieszać razem ( delikatnie ugnieść,żeby ser trzymał się z orzechami)i napełnić gruszki;

Ps. Jeśli gruszki są bardzo duże, wcześniej obgotować je 5 minut na małym ogniu w białym winie z wodą ( pół na pół);
Krok 3 - Gruszki nadziewane serem camembert w szynce parmeńskiej foto
Tak przygotowane gruszki owinąć plastrem szynki parmeńskiej, skropić białym winem i oliwą, doprawić pieprzem do smaku.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić formę z gruszkami na 20-25 minut,
Krok 4 - Gruszki nadziewane serem camembert w szynce parmeńskiej foto
Podawać dowolnie;

Ja podałam na rukoli z dresingiem miodowo-orzechowym:
oliwę,miód,sok z cytryny i posiekane orzechy włożyć do słoiczka,zakręcić i potrząsać nim aż składniki się połączą i stworzą jednolitą ciecz.
Rukole opłukać,osuszyć i polać wcześniej przygotowanym dressingiem;
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cookingangelika 13.03.2017 11:53
wspaniale danie
kasia.s 12.09.2016 22:45
Rewelacja :) Dodany do ulubionych :)
Klausia 22.05.2016 20:41
wyglądają ciekawie
Klausia 19.04.2016 21:47
super przepis
msmariusz 25.01.2014 22:51
fajny pomysł
norweska20 15.01.2014 08:48
fantastyczne...pycha
ONY_za_kare 12.01.2014 14:01
fantastyczne :)
pestka 12.01.2014 08:15
bardzo smaczna kolacja
Łucja 11.01.2014 10:26
przepyszne i jeszcze doskonale się prezentuje :)
Mniam 11.01.2014 10:02
Masz fantastyczne pomysły :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat