Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gruszki marynowane

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 2 kg
Goździki całe Prymat
cynamon
skórka z cytryny
pieprz
ziele angielskie
woda 0,4 l
cukier 500 gram
ocet 10 % 0,10 l

Przepis i sposób przygotowania na: gruszki marynowane

Kroki postępowania

1
gruszki umyć obrać i przekroić na połowę i wydrążyć gniazda nasienne.
gruszki obgotować krótko w wodzie z minimalnym dodatkiem kwasku cytrynowego aby nie ściemniały.
Krok 1 - gruszki marynowane foto
2
do słojów włożyć gruszki , klika goździków,parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego, oraz cynamon.
Krok 2 - gruszki marynowane foto
3
przygotować zalewę. zalewa może być z nieco mniejszym dodatkiem cukru a większym octu wtedy będzie ostrzejsza.
ocet należy zagotować z cukrem i zalać nią gruszki w słoiku
Krok 3 - gruszki marynowane foto
4
gruszki z słoikach pasteryzować ok 25 minut
Krok 4 - gruszki marynowane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

01.02.2014 11:24
coś nie do końca precyzyjny opis i rozmija się ze zdjęciami! skoro piszesz, ze zalewę trzeba najpierw zagotować to czemu ocet jest na zdjęciu wlewany wprost z butelki i to dość hojnie!
kaja1991 04.09.2012 17:32
tak dodaje mielony, u mnie ciężko dostać w laskach
adelajda 30.08.2012 19:31
robię podobne tylko bez cynamonu którego nie lubię
owca441 28.08.2012 21:17
pyszne
SmacznaPyza 28.08.2012 19:23
dodajesz cynamon mielony???
kaja1991 28.08.2012 19:15
idealny dodatek do obiadu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak