Gruszki karmelowo -lawendowe :

Gruszki karmelowo -lawendowe :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 łyżeczka
  • herbata lawendowa

    1 szklanka
  • gruszki

    2 sztuki
  • cukier

    - do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Smakowity deser z nutką lawendy i karmelu .
Zaparzyć herbatę lawendowo- karmelową ( z saszetki herbaty lawendowej lub 1 łyżeczki suszu lawendowego i herbaty karmelowej ) i szklanki wody. Przecedzić .Na małej patelni zrobić karmel z łyżeczki cukru - zalać go herbatą i ogrzewać aż się rozpuści . Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne . Ułożyć w małym garnuszku .Zalać herbatą . Gotować na małym gazie 10 minut . Wyjąć gruszki . Ostudzić. Posypać cukrem waniliowym ( z młynka - grubo mielonym ) - udekorować.
Jeśli gruszki są mało słodkie to proponuję do wywaru w którym gotują się gruszki dodać trochę cukru do smaku .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eli_555 23.06.2011 23:21
pycha
wedith1 23.03.2011 10:56
Mmmmmmm! ależ one muszą być pyszne!
ilka_86 10.02.2011 15:27
jej jakie smakowitości widzę u Ciebie:)
Sarenka 02.01.2011 11:15
Takich gruszek jeszcze nie próbowalam :)
matii6 17.10.2010 19:20
świetny deser a zdjecie rewelka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat