Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki karmelizowane w aromatycznym syropie

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 2 kg
cytryna 1 duża
cukier trzcinowy 2 szkl.
goździki mielone 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki karmelizowane w aromatycznym syropie

Kroki postępowania

1
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w małe cząstki.
Krok 1 - Gruszki karmelizowane w aromatycznym syropie foto
2
Dolać 1 szkl.gorącej wody, dosypać cukier oraz przyprawy i wymieszać. Garnek nakryć i gotować do miękkości owoców.
Krok 2 - Gruszki karmelizowane w aromatycznym syropie foto
3
Miękkie owoce odkryć i stopniowo odparować dodając sok i skórkę otwartą z cytryny - można to robić kilka dni z rzędu po trochę.
Krok 3 - Gruszki karmelizowane w aromatycznym syropie foto
4
Kiedy owoce zanurzone są w gęstym aromatycznym syropie, a cały nadmiar płynu odparował,ustawić garnek na małym płomieniu i pozostawić na tak długo (bez mieszania), aż gruszki zaczną przywierać do dna garnka lub głębokiej patelni - najlepiej sprawdza się naczynie z grubym dnem i powłoką teflonową.
Krok 4 - Gruszki karmelizowane w aromatycznym syropie foto
5
Co jakiś czas gruszki przemieszać, a następnie pozwolić im nadal się karmelizować.
Krok 5 - Gruszki karmelizowane w aromatycznym syropie foto
6
Wrzące gruszkami napełnić słoiczki, szczelnie zakręcić, postawić dnem do góry i nakryć kocem lub grubym ręcznikiem. W ciepłe słoiczki się zapasteryzują na sucho.
Krok 6 - Gruszki karmelizowane w aromatycznym syropie foto
7
Podawać jako dodatek do pieczywa, ciast, lodów, naleśników czy gofrów. Mogą też być łączone z makaronem, kaszami oraz ryżem.
Krok 7 - Gruszki karmelizowane w aromatycznym syropie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 08.10.2015 16:26
smakowicie wyglądają
w mojej kuchni 03.10.2015 17:21
pyszne domowe zapasy zimowe
magda1976 02.10.2015 10:29
Bardzo ciekawy przepis
GOSIA18 02.10.2015 08:51
Muszę wypróbować, pyszne
Renataj 01.10.2015 22:02
Chętnie bym spróbowała z ciepłą domową bułeczką :)
Skotka 01.10.2015 21:04
Aromatyczne, na pewno smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak