Gruszki aromatyzowane czerwonym winem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wino czerwone wytrawne

    450 ml
  • cukier

    100 gr
  • goździk Prymat

    1 szt
  • skórka z cytryny

    1 szt
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • wanilia

    1/4 laski
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gruszki aromatyzowane czerwonym winem foto
Na patelnie lub do szerokiego naczynia wlać wino, dodać cukier,wanilię, goździka, cynamon,skórkę z cytryny, doprowadzić do wrzenia.
Krok 2 - Gruszki aromatyzowane czerwonym winem foto
Gruszki obrać,włożyć do patelni, gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok 20-25 minut.W połowie gotowania gruszki obrócić. W tym czasie z wina powinien zrobić się gęsty syrop, jeśli po wyjęciu gruszek,nie jest gęsty, pogotować kilka minut na dużym ogniu aż do zgęstnienia.
Krok 3 - Gruszki aromatyzowane czerwonym winem foto
Gruszki podawać lekko ciepłe lub zimne razem z syropem winnym.
Krok 4 - Gruszki aromatyzowane czerwonym winem foto
Można też podać z bitą śmietaną.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 07.08.2013 07:47
chętnie spróbuję
Łukasz15 31.07.2013 08:45
Ciekawy przepis
IwonaKa 30.07.2013 14:14
ale smaczny deserek
Bernadeta1 16.07.2013 13:53
pyszna taka gruszka
Katarzyna59 12.07.2013 07:21
wspaniałe gruszki
[email protected] 30.05.2013 22:35
muszę spróbować
SmacznaPyza 10.05.2013 20:16
Iwona, ale chyba potem podczas jedzenia lepiej jednak żeby były bez, co ? w każdym razie dziękuję za odpowiedź
Agula&Stabi 29.04.2013 07:44
wygląda apetycznie
Gary Michy 26.04.2013 21:56
Elegancka gruszka i pyszna zapewne :)
zielonamorelka 26.04.2013 21:01
taie gruszki muszą być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat