Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszka w winie opętana ciastem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 5 łyżek
Goździki całe Prymat 8-15 sztuk
ciasto francuskie 1 opakowanie
cynamon 1 laska
wino czerwone 2 (półsłodkie)
gruszka 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszka w winie opętana ciastem

1) wino z 1/2 szklanki wody, cukrem, cynamonem, goździkami doprowadzić do wrzenia w rondlu
2) Gruszki obrać ostrym ze skórki zostawiając górna szypułkę
3) Owoce włożyć do wrzącego wina i gotować ok 20 minut
4) Na ostudzone gruszki dekoracyjnie nawinąć cienkie paski ciasta francuskiego ok 0,5 cm
5) gruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 20 minut w 200* lub do zrumienienia się ciasta
6) z pozostałego wina zawartość zredukować o 1/3 tak aby powstał gęsty syrop można nim polać dekoracyjnie talerz lub dekoracyjnie oblać gruszkę

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 11.10.2013 22:17
Fajny deserek
Monika58 11.10.2013 21:18
smaczna gruszka
iwi 11.10.2013 21:15
Aż szkoda zjeść
msmors 11.10.2013 21:10
fajny deserek
dodi 11.10.2013 20:41
apetycznie wygląda
Marta1986 11.10.2013 20:13
pyszności mniam
Konczi 11.10.2013 20:13
mniam, idealne na deserek
Jusiaa 11.10.2013 19:32
ahh coś pięknego, ślicznie to wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak